Бойко Цацаров

МВР и прокуратурата са готови за нула време да те „сглобят“

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако станеш трън в очите на властта или на приближените й, дупе да ти е яко. Върху теб като гръмоносен облак ще се сгромоляса държавата. А законът ще се приложи с цялата му строгост, че и малко отгоре.

Доказателства за това, колкото щете. Историята с „бития“ журналист Димитър Върбанов в склада за храни във Велико Търново е най-пресния пример, че фактите и истината са без всякакво значение за разследващите. Животът, здравето и авторитетът на засегнатите, също.

Около инцидента с Върбанов следват въпрос след въпрос. Защо МВР и прокуратурата пристъпиха към арести и обвинения преди да са изгледали камерите? Защо не са взели предвид показанията на няколко човека, работещи в склада, а са се доверили само на думите на журналиста? Защо не са събирали доказателства в полза на едната и другата страна, както изисква законът? Какво щеше да стане, ако камерите ги нямаше и може ли невинни хора да го отнесат?

Психолозите със сигурност имат вече обяснение за болните амбиции на един младеж да блесне пред обществото с лъжа и манипулация. И по-добре ще е те да ни разкажат за това. Проблемът обаче е в това, че държавните институции могат с лекота да бъдат подведени. Нещо повече, оказва се, че всеки лумпен може да ги въвлече да извършат престъпления, за които след това никой няма да бъде наказан. А цената на този произвол е много висока-най-често човешки съдби.

Заради гафа, на прокуратурата й се наложи да се извинява за грешката си с Димитър Върбанов. От напрежение, един от „уличените“ влезе в болница и по чудо оцеля. Безумието беше, че държавното обвинение тогава заложи целия си авторитет на един анонимен свидетел.

Делата по тази схема не са едно и две. И за всички е ясно, че властта си е изфабрикувала модерна форма на терор. Мишената, и да не влезе в затвора, пак го отнася. Душат го бавно-арести, медиен линч, белезници, камери, запори на сметки и имоти, преследване на близките. Безумието е , че за „терористите“ това издевателство е не само безопасно. Оказва се професионално здравословно. Защото, ако изпълняват указанията „отгоре“, светкавично се издигат в кариерата.

Подобни сюжети се разиграват в момента и срещу бизнесмените Ветко Арабаджиеви и Миню Стайков. Ако са прекрачили законите, нека да си получат заслуженото. Но как да си обясним, че малко сред европредседателството, затвориха хотел „Маринела“, в който бяха настанени височайшите гости. Управляващите ежедневно се хвалеха, че мерките за сигурност са на световно ниво. Това означава, че ДАНС, МВР, разузнаване би трябвало да са се постарали максимално, за да гарантират за мястото за почивка и сън на височайшите гости. В тази връзка е резонно да попитаме дали ДАНС са били наясно с грефховете на фамилия Арабаджиеви, в които днес прокуратурата ги обвинява?

Фрог разполага с информация и доказателства за това как бизнесмен от голям областен град е подложен на прокурорски терор. Много скоро медията ни ще огласи за този случай. В безсилието си, държавното обвинение е стигнало до там да притиска осъдени лица да лъжесвидетелстват срещу „мишената“, което само по себе си е престъпление. За да смачкат упорството им, че не са съгласни да омаскаряват невинни, в сценария са включени местни полицаи и служители на министерство на правосъдието. Колкото и да си ербап, рано или късно ще те огънат.

Много по български е да си мислим, че всеки ще се спасява поединично. Спасението, обаче не е само в това да оцеляваме някак си. Защото всяко спечелено дело срещу България в Страсбург, бърка и то яко в нашия джоб. А сумите, които трябва да „заличат“ безобразията на полицията и прокуратурата отдавна са надхвърлили милиард.

Невена Миткова


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар