МВР лъжа за случая с Димитър Кенаров: Нямало никакакъв пребит журналист

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма никакъв пребит журналист. С тези думи главният секретар на МВР Ивайло Иванов коментира случая с пребития журналист Димитър Кенаров, който стана жертва на полицейско насилие в нощта на 2 септември – първото Велико народно въстание.

Кенаров бе задържан и пребит от униформени в така наречената “кървава сряда”. Тогава, въпреки че няколко пъти заяви, че е представител на медиите и показа служебния си бадж, Кенаров бе зверски пребит от униформени.

Случая бе осъден от редица институции, а в разговор за ФрогНюз преди дни Павол Салай – регионален координатор на ”Репортери без граници” за Европейския съюз и Балканите заяви, че организацията остро осъжда подобни деяния и е запозната със случая. От МВР обаче изглежда не знаят за нещо подобно.

По случая уж трябваше да тече проверка. Според думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов обаче такава не се провежда, защото “Няма никакъв пребит журналист”.

А иначе – цялото ръководство на МВР бе изслушано в парламентарна вътрешна комисия, като една от основните теми бяха именно протестите. На него бяха вътрешният министър Христо Терзийски, неговият началник на политическия кабинет Михали Златанов, шефът на националната полиция Николай хаджиев, директорът на ГДБОП Любомир Янев и Ивайло Иванов.

“Оценката която давам аз за действията на полицията и работата на колегите е, че всичко е на ниво с висок професионализъм. Това не бих казал че са протести, те бяха обявени като въстания”, посочи министър Терзийски.

Перфектна оценка бе дадена за пореден път и от главсекът Ивайло Иванов.

“Можеше ли да се стигне до предотвратяване? Единици са хората които се изказват и са охранявали така безредица. Броим се на пръсти. Лесно е отстрани да се гледа. В МВР се получава много и постоянно оперативна информация която не винаги е конкретна. Ако знаехме кои точно са провокаторите и какво се готвят са направят, никога нямаше да го допуснем”, обяви още той. Иванов отново обяви тезата си, че МВР не взима страна на протестите и че пази институциите”, посочи Иванов.

Стана ясно още, че един ръководен служител и трима редови полицаи от СДВР са били наказани заради превишаване на полицейските правомощия на 10 юли, когато бяха пребити протестиращи под колоните на Министерския съвет.

Терзийски призна, че тогава няколко служители са нарушили наредбата за ползване на помощни средства и физическа сила. Той не уточни какви на наказанията.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар