МВР: Около 3200 украинци липсват в хотелите, в които са посочени, че са – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Около 3200 украински бежанци не са били открити в хотелите, в които е посочено, че нощуват. Това е установила проверка на МВР, която е обхванала 14 000 бежанци. Това съобщи служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в Бургас.

Министерството на вътрешните работи ще трябва да актуализира данните за настанените в хотели украински бежанци. Списъците, с които към момента се работи, не са съвсем точни, каза Демерджиев.По данни на единната система за туристическа информация – ЕСТИ с днешна дата в хотелите има настанени около 13 000 украински бежанци.


„Направихме проверка и впрочем тя е тревожна. Нейната цел беше да се установи профилът на хората, настанени в хотелите и да се види кои от тях попадат в така наречените уязвими групи. От проверени 14 000 души, се оказа че 3 200 липсват – няма ги в местата за настаняване, където е посочено, че са“, каза Демерджиев.

До 15 ноември украинските бежанци, които са настанени в хотели, ще трябва да се преместят в държавни бази.  Осигурени са 34 000 места, каза вътрешният министър, под чието ръководство ще стане разселването на бежанците от Украйна, получили статут за временна закрила. Към момента публично не са оповестени кои са тези бази.

„Направили сме списък с базите, в които могат да бъдат настанени украински бежанци. Проверили сме ги. В нито един момент няма да позволим да сме в ситуация, в която няма да има къде да бъдат настанени хора, които желаят да бъдат настанени. 34 000 са местата на първо четене, които установихме. Намират се в цялата страна. В момента ще предпочитаме базите, които се намират край морето, за да може преместването да стане по-лесно за тези, които се намират в района на Бургас“, обясни Иван Демерджиев.

Държавната програма за настаняване на бежанците в хотели приключва на 15 ноември. След това те трябва да се преместят в държавни или общински бази. Ако не желаят, може да останат в хотелите, но ще трябва да си плащат за това. Може да излязат и на квартира, като решението е изцяло тяхно. Това стана ясно при изслушването на ръководството на Министерството на туризма от ресорната комисия в парламента.

Протест в Златни пясъци

Междувременно десетки украински бежанци, настанени в хотели в курорта „Златни пясъци“, излязоха днес на протест срещу преместването им в държавни бази, предаде БТА.

Недоволните, предимно жени и деца, носеха плакати с призив да не бъдат гонени- „Не ме карайте да сменям училище“, „Не мога да сменя семейния лекар“, „Дана Палас – нашата къща“ и други. Протестиращите скандираха „Моля, помогнете“, част от тях развяваха украинския национален флаг.

Лена, която е пристигнала у нас от град Николаев, коментира, че основните притеснения на бежанците са, че нямат никаква яснота за бъдещето. Тя посочи, че те искат да останат в хотелите, в които са в момента, защото има деца, които ходят на училище и детски градини. Освен това украинците имат и лични лекари. Според нея няма и никаква яснота за държавните бази, в които ще бъдат преместени.

Екатерина Колаева каза, че основната причина за протеста е страхът у хората, за това какво ще правят занапред.Тя допълни, че в хотелите има настанени много малки деца и възрастни хора. „Не знам какви са държавните бази, не знаем къде и за колко време ще ни местят“, каза още украинката.

Преди това над 100 украински граждани и хотелиери излязоха в два поредни дни на протест в центъра на Слънчев бряг. Много от тях носеха куфари и не знаеха какво да правят. По думите им хотелиерите искали вече пари за престоя им в базите.

Част от хотелите са спрели изхранването на украинците, а в други са ги накарали да си плащат, за да останат там. Отчаяните заявиха, че остават на улицата и призоваха правителството да преразгледа решението си за преместването им и да ги остави през зимните месеци в хотелите.

Украинци питаха как ще се интегрират като непрестанно ги местят.

Около 8.8 млн. лв. ще получат хотелиерите за септември

За септември хотелиерите ще получат близо 8.8 млн.лева за украинските бежанци, съобщи  Министерството на туризма. То е обработилосписъка за плащане по втората хуманитарна програма.

Предстои списъкът на Министерството на туризма да бъде одобрен и от Министерството на финансите, а след това Министерския съветт за вземане на решение за изплащанена сумите на хотелиерите, в чиито бази е имало настанени украинци през септември.

До края на август са изплатени над 187 милиона лева на хотелиерите за настаняване на украински бежанци, сочат още данните на Министерството на туризма.

Общо са отишли над 523 милиона лева за подпомагане на украинските бежанци от избухването на войната на 24 февруари досега, каза преди дни министърът на туризма Илин Димитров, пише Mediapool. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар