МВР подхвана поредната си неясна реформа

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

МВР се захвана с промени в устройствения си закон, като че ли ще предотвратява гражданска война.

Измененията са публикувани за обществено обсъждане, съвсем скоро ще минат през правителството и ще отидат в парламента.

Авторите твърдят, че изготвянето на предлагания проект било продиктувано от “желанието за извършване на реформи, целящи подобряване на ефективността в дейността на МВР”.

Това е сигурно 166-ата реформа в МВР и след всяка се оказва, че пак трябва нова, а накрая резултати няма, пише Александър Александров за Вестник СЕГА. И тази като предишните няма ясна оценка какъв ще е ефектът й.

Финансовата обосновка гласи, че няма да са необходими допълнителни пари, което е твърде съмнително, тъй като отново масово ще се прекратяват договори и ще се преназначават служители, а тези действия са свързани с изплащане най-малкото на непредвидени отпуски.

Ценното в мотивите е признанието колко много неща във вътрешното министерство не са наред.

Предлага се например обединение на Специализирания отряд за борба с тероризма (т. нар. барети) и жандармерията в нова Главна дирекция „Жандармерия и противодействие на тероризма“.

Според авторите на законопроекта това било необходимо за “повишаване на ефективността на дейностите по предотвратяване и пресичане на терористични действия, освобождаване на заложници, задържане и/или обезвреждане на особено опасни престъпници или престъпни групи, осигуряване на зона за безопасност срещу потенциални атаки, опазване на обществения ред при провеждане на масови мероприятия, възстановяване, поддържане и опазване на обществения ред при масови безредици”.

Мегаструктурата ще се занимава с обезвреждане на взривни устройства, овладяване на кризисни ситуации, както и охрана на специални товари.

И баретите, и жандармерията са използвани често при овладяването на масови безредици, свързани с политически събития. Те бяха основен участник в януарските събития през 1997 г. и при протестите през лятото на 2013 г. През октомври м.г. главният прокурор Сотир Цацаров остро критикува модела на организация на МВР. “Този модел на териториално присъствие на МВР вече е изгубил своя коефициент на полезно действие. Според мен целият модел на Закона за МВР, който касае структурата на министерството и присъствието по места до ниво районен инспектор, отдавна е изживял своето време”, заяви той.

Цацаров даде идеята за модулни жандармерийски участъци. Те трябвало да са разположени на територията на цялата страна извън градовете и това бил начинът за силно действено полицейско присъствие. Един от аргументите му беше: “Битовата престъпност е свързана с това, което наричаме местно безобразие. Всичко друго е наливане на финанси, ресурс и усилия в един модел, който отдавна е изчерпал своето значение”. Жандармерията от години потушава бунтове в ромски махали, и то с много сериозни сили.

Такива проблеми имаше в Ихтиман, Ботевград, Велинград, Асеновград, Бургас, Гълъбово, Мъглиж, Кюстендил и на още много места. От тази гледна точка идеята за обединение на жандармерия и барети изглежда приемлива. МВР настоява за въвеждане на глоба от 2000 лв. за всеки, който посегне на полицай или пожарникар. Предлага се нов текст – “който наруши физическата неприкосновеност на полицейски орган или на орган за пожарна безопасност и защита на населението чрез употреба на физическа сила или предмет, ако извършеното не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 2000 лв.”. Според авторите това се налагало, защото сега в закона имало само декларирана особена закрила, но нямало административнонаказателна разпоредба. Както става ясно от текста, се предлага глобата да не е от–до, както много други санкции, които МВР налага, а директно 2000 лв. Бившият главен секретар на МВР Николай Радулов коментира пред Bulgaria ON AIR, че нормата ще затрудни полицията, защото МВР ще трябва да доказва какво се е случило. „Зависи от конкретния казус. Представете си как това би могло да заработи, когато става дума за групови мероприятия. Глобата е приложима само когато става дума за граждански вълнения. Ще спорим има ли докосване и това докосване какво е“, посочва той. И адвокати смятат, че респектът към полицаите няма да бъде повишен от това, че физическата неприкосновеност е защитена с глоба. “За 5 години Законът за МВР е изменян над 20 пъти. Някой да е усетил подобряване на работата на полицията?“, коментира адвокат Людмил Рангелов. С промените се предлага и отпадане на принципа на случайния подбор при разпределението на досъдебните производства – принцип, който беше въведен, за да гарантира обективността и независимостта на разследващия. Според авторите на изменението прокурорът ръководи разследването и може във всеки един етап да отстранява разследващия полицай, ако е допуснал нарушение на закона или не може да осигури правилното провеждане на разследването, както и да изземва делото от един и да го дава на друг. Като се махнело случайното разпределение, щяло да се осигури “своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването”. Според авторите прокурорът щял да се съобразява с натовареността на разследващите полицаи, професионалния им опит, както и с фактическата и правната сложност на конкретния случай. Основен коз е и че дежурният служител при бързите и незабавни производства, който е извършил първите неотложни действия, трябва да има право да си довърши случая. Според представители на синдикалната федерация на МВР, цитирани от “Дарик”, липсата на случайно разпределение на делата в МВР ще доведе до изключително вредни последици както за качеството на разследванията, така и за мотивацията на служителите.

През есента от най-големия синдикат в сектора са предложили промени в закона – разпределяне на разследванията чрез специален софтуер. От МВР обаче отхвърлили идеята и предлагат случайното разпределение изобщо да отпадне. Предлага се и създаване на изрично изискване да не се назначават в МВР кандидати при установена зависимост от наркотици, както и при отказ да бъдат изследвани за зависимост от или злоупотреба с наркотични вещества или техни аналози.

По аргумент на противното излиза, че досега в МВР са назначавани служители, които вземат дрога. В промените е предвидено и на държавните служители от МВР, чийто статут се урежда по Закона за държавния служител, да се предостави право на безплатна медицинска помощ в Медицинския институт на МВР, право на ползване на почивните бази на МВР при идентични условия с другите служители на МВР и право да пътуват безплатно в обществения градски транспорт.

Така за служителите на МВР ще се предоставят идентични права по Закона за МВР, на които и служителите по Кодекса на труда имат право, твърдят авторите. В същото време се предлага служителите от Инспектората на МВР да минат на служебни правоотношения по Закона за държавния служител. В момента те са по Закона за МВР. Работещите в Научноизследователския институт по криминалистика пък ще минат обратния път – сега те са по Закона за държавния служител, а се предлага да минат при условията и реда на Закона за МВР.

Съществуващите проблеми и тяхното негативно отражение на експертно-криминалистическата дейност налагат цялостно преструктуриране на дейността, аргументират се авторите.

Тази кадрова въртележка ще засегне и специалистите от Института по психология – хората, които преговарят с барикадирали се агресивни хора, при вземане на заложници и др. заплетени ситуации.

За да се обезпечи 24-часов режим на разположение, ще се сформират екипи от специалисти и те ще са назначени по Закона за МВР. На криминалистиката са посветени и още промени в Закона за МВР. В мотивите се казва, че “налице е необходимост от подобряване на качественото събиране на доказателства в рамките на досъдебното производство, както и за разрешаване на съществуващи проблеми в дейността на Научноизследователския институт по криминалистика, свързани с прекомерно забавяне при изготвяне на заключения по назначени експертизи на експерти на института”. Признава се, че проблемите с изготвянето им в срок са тежки, но не става ясно в какво ще се изразява решаването им.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар