МВР работи с ДАНС по казуса „Магнитски“, с прокуратурата – още не

МВР работи с ДАНС по казуса „Магнитски“, с прокуратурата – още не

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е възложил на главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров и на всички структури на министерството цялостна проверка на оперативната и налична информация за лицата в списъка “Магнитски”. Трябва да се прегледат всички производства, които са били водени и се водят към момента, данните трябва да бъдат обединени и анализирани, каза самият Демереджиев по време на посещение в Благоевград.

На въпрос на журналисти, дали има информация какво правят ДАНС и прокуратурата по въпроса със санкционния списък, Демерджиев каза: “За момента по отношение на прокуратурата – не. С ДАНС влизаме във взаимодействие, за да може да си обменим информацията, с която разполагаме”.

Очакванията на вътрешния министър са да има и следващи списъци с български имена. “Поставил съм задачи този път нашите структури да действат в аванс и да имаме предварителна работа, напреднала, по отношение на потенциални лица, които могат да влязат в такъв списък”. По-рано и вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че има сигнали, че списъкът със санкционирани по закона “Магнитски” ще продължи да расте.

Сред санкционираните на 10 февруари от американското министерство на финансите лица от България са бившите министри Владислав Горанов, Румен Овчаров, бившият изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Генов, председателят на “Русофили” Николай Малинов и члена на съвета на директорите на атомната централа Александър Николов. Отделно от това Великобритания наложи санкции срещу тримата българи, засегнати от първия пакет санкции по “Магнитски” – Васил Божков и Илко Желязков.

Поне трима полицаи ще бъдат отстранени от работа след побоя над 19-годишен в Плевен

Относно побоя над 19-годишен младеж в Плевен, Демерджиев потвърди, че е започнала проверка и дори вече има отстранени от длъжност служители. Той е категоричен, че ще я следи и ако има служители, които са допуснали нарушение, ще бъдат незабавно санкционирани. “Очаквам бърз и категоричен резултат”, добави министърът.

Вътрешният коментира и решението трите генератора, осигурени за съпределните ни гранични контролно-пропускателни пункта с Република Северна Македония да бъдат пренасочени към Турция, която се бори с последствията от унищожителното земетресение.

“Надявам се, че Република Северна Македония ще намери сили и средства да обезпечи граничния си контрол по-добре. Предстоят консултации, в които и аз се надявам да участвам, ще им помогнем, доколкото можем, но нуждата в Турция в момента е много по-остра – касае спасяването на човешки животи”, обясни Демереджиев.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар