МВФ: Инфлацията в България ще достигне двуцифрени стойности

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фондът препоръчва прогресивно данъчно облагане за личните доходи или по-ефективно разходване на публичните средства

Инфлацията в България ще достигне двуцифрени стойности, предупреди Международният валутен фонд в края на редовната си мисия у нас. Растежът на икономиката ще бъде около три процента, колкото се очаква да бъде и дефицитът на касова основа. Ръководителят на мисията Жан-Франсоа Дофен предупреди обаче, че е възможно недостигът в хазната да бъде по-голям заради новите предизвикателства, които поставя войната в Украйна.

Фондът препоръчва въвеждане на прогресивно данъчно облагане за личните доходи у нас или по-ефективно разходване на публичните средства, каза Жан-Франсоа Дофен.

Според него страната ни трябва да се върне към по-консервативната фискална политика, което означава намаляване на дефицита, а от друга страна – има необходимост от финансов ресурс за ключови системи като здравеопазването и социалната политика. Ето защо трябва да се намерят варианти за осигуряване на допълнителни средства.

„Виждаме два начина, по които това може да бъде постигнато. Единият е данъчна реформа, ако налогът върху личните доходи стане по-прогресивен и на по-високо ниво. По този начин може да намалите и неравенството чрез преразпределение на приходите от данъци, с които бихте могли да финансирате тези нужди. Другият подход, който виждаме е чрез по-ефективно разпределение на публичните разходи“, каза Жан-Франсоа Дофен.

Сред препоръките на фонда е също да бъдат спрени добавките, които правителството осигурява заради пандемията.

 

Източник: БНР

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар