МВФ притиска Салвадор да премахне биткойн

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Международният валутен фонд (МВФ) призова Салвадор да отмени решението си да направи биткойн законно платежно средство, пише Би Би Си.

През септември 2021 г. Ел Салвадор стана първата страна, която позволи на потребителите да използват криптовалутата във всички транзакции, наред с щатския долар.МВФ предупреди президента Найиб Букеле за рисковете, които криптовалутата крие за страната, като подчерта, че ще бъде трудно да се получи заем от институцията.


Директорите на борда сега „призоваха властите да стеснят обхвата на закона за биткойн, като премахнат статута на законното платежно средство на биткойн“, според изявление.

Те подчертаха „големите рискове, свързани с използването на биткойн за финансовата стабилност, финансовата цялост и защитата на потребителите“ и с издаването на облигации, обезпечени с биткойн.

Когато Ел Салвадор въведе виртуалната валута като законно платежно средство, правителството пусна ново приложение за дигитален портфейл, раздавайки $30 (£22) в биткойн на всеки гражданин. В цялата страна бяха инсталирани и над 200 нови банкомати.

Ел Салвадор използва средства от бюджета, за да купува биткойни, превръщайки ги в актив на резерва. Очакванията на президента Найиб Букеле са цената на криптовалутата да се повиши в бъдеще, а инвестицията да превърне страната в една от най-предпочитаните крипто дестинации.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар