Медведев ироничен: Европа няма да издържи и седмица без руски газ

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация, реагира с ирония на съобщенията за съгласието на Европейската комисия европейските страни да плащат за руския газ в рубли.

„Европейската комисия разреши плащането на газ в рубли и смята, че указът на президента на Русия все още може да се прилага от европейския бизнес. Оценяваме последователността и почтеността на нашите европейски партньори“, написа Медведев в канала си в Telegram и постави емотикони.

Той обърна внимание на факта, че „според последните данни на МВФ Европа ще може да се справи“ без руски газ за не повече от шест месеца.

„Но сериозно, те няма да издържат и седмица“, подчерта заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

По-рано беше съобщено, че според изчисленията на Международния валутен фонд европейските страни ще могат да живеят без руски природен газ само шест месеца без сериозни проблеми, след което ще започнат значителни икономически проблеми.

Както „Ройтерс“ съобщи в петък, Европейската комисия изпрати писмо до страните от ЕС, в което обяснява, че компаниите от ЕС, при спазване на редица условия, ще могат да плащат за руски газ в рубли, без да нарушават санкциите, наложени срещу Москва.

Агенцията уточнява, че една от възможните схеми за плащане включва откриване на сметки в долари или евро в руска банка, на която европейската компания получател на газ кредитира валутата, конвертира я в рубли и извършва плащане.

Тази схема елиминира възможността западните страни да блокират плащанията за руски газ.

 

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар