Медиана: БСП може да бие ГЕРБ и ИТН, ще управляват кабинет на малцинството – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Малко преди изборите ГЕРБ, “Има такъв народ” и БСП са с почти изравнени позиции към момента. За ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5% от запитаните; за ИТН – 21,7%; за БСП за България – 20,6%, сочат данните от последното изследване на агенция “Медиана“, свързано с предстоящите парламентарни избори. 

Проучването е проведено в периода 26 юни – 02 юли тази година, с 920 души (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.

Битката за първото място ще е не между две, а между три партии и ще се реши в оставащата седмица до изборите.

Според допитването на четвърто място е ДПС с 11,1%, Демократична България – 10%, “Изправи се! Мутри вън” – 5,1% и Българските патриоти с 4,8%. Под чертата остава Възраждане с 2,2%.

Демократична България и ДПС са с близки позиции и воюват за четвъртото място. Най-вероятно в следващия парламент ще има седем партии, като засега “Изправи се! Мутри вън!” и Патриотите са над 4 %-ната бариера. От останалите партии най-значимо е присъствието на “Възраждане”, които биха могли да поднесат изненада.

Като цяло доминира желанието за политическа промяна – ГЕРБ да слезе от власт и да има ново управление без участието на ГЕРБ – 58% от запитаните са потвърдили това. Проблемът е доколко това желание ще се изрази в реално политическо действие. Засега данните показват, че избирателите на ГЕРБ, макар и намалели, са изключително мотивирани да гласуват.

При симпатизантите на останалите партии това не е така – мнозина от тях споделят, че  все още се колебаят дали и за кого да гласуват, други, че им е безразлично кой ще управлява (стига това да не е ГЕРБ). Очертава се следната картина – силна мотивация при симпатизантите на ГЕРБ и относително слаба при избирателите на техните опоненти. При това положение изборите и битката за първото място далеч не са предрешени.    

 Към момента данните показват, че ще бъде невъзможно сформирането на управляващо мнозинство (коалиция), около която и да е от трите водещи политически формации – независимо от това коя ще бъде първа, втора или трета. Вероятният изход от тази ситуация е правителство на малцинството, разчитащо на ситуативна подкрепа от “неприемливите партии на статуквото” или нови избори.

Това е картината към момента (седмица преди изборите) и е напълно в правото и възможностите на избирателите да променят тази картина. Засега изборната активност се очертава близка или дори по-ниска от тази на предходните избори – около 3,1 – 3,3 млн. избиратели.    

Допитването е проведено от агенция “Медиана” в периода 26 юни – 02 юли тази година с 920 души на възраст над 18 години чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Изследователският проект е реализиран със собствени средства на Агенцията.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар