Бойко Борисов ГЕРБ

Медиите в Германия: САЩ удариха беззаконията в България, ЕС мълчи. Срам!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Две публикации в големи германски медии поставят един и същ акцент: със санкциите срещу български физически и юридически лица по т.нар. закон „Магнитски“ САЩ най-после направиха онова, което ЕС отдавна трябваше да е свършил. Защото в Брюксел доскорошният премиер Борисов винаги съумяваше да си осигури комфорт.

„Срам за ЕС“

Авторитетното списание „Шпигел“ извежда в заглавие „Американските санкции са срам за ЕС“, а още в самото начало брюкселският кореспондент на изданието Маркус Бекер пише: „Съобщението на Държавния департамент  едва ли можеше да бъде по-еднозначно“. Авторът накратко назовава санкциите, които бяха наложени срещу физически и юридически лица в България и коментира:

„САЩ се намесват отвън, за да защитят правовата държава и демокрацията в една страна от ЕС – за самия Евросъюз едва ли може да има по-голяма конфузия от това, защото по брутален начин се разкрива неспособността му да си свърши работата. Откакто беше приета в ЕС преди 14 години, България си остава не само една от най-корумпираните държави-членки, но и страната с едни от най-лошите показатели по отношение на върховенството на закона. И в индекса за свободата на печата на „Репортери без граници“ България е пропаднала до последното място в ЕС.“

Авторът припомня, че през последните години дебатът за върховенството на закона в ЕС се е въртял главно около Полша и Унгария, докато България е останала „под радара“. Това се дължи не на последно място на Бойко Борисов, който на следващите избори може отново да се върне на власт, пише Бекер и навлиза в дълбочина:

„Борисов – бивш каратист, телохранител и собственик на охранителна фирма, досега почти изцяло избягва да върши провокации вътре в ЕС – за разлика от унгарския премиер Виктор Орбан и силния човек в Полша Ярослав Качински. (…) Здраво сложеният Борисов открай време умее да се представя пред западните държави в ЕС като удобния партньор на Изток, като по определени теми се прави на отборен играч. (…) За особено добри се смятат отношенията му с Ангела Меркел. Толкова добри, че канцлерката очевидно лично се е застъпила за закупуването на маски и предпазно облекло от България.“

„Червен картон от Вашингтон“

Всичко това придава още по-пикантен привкус на американските санкции, констатира „Шпигел“ и описва накратко срещу кого и какви са санкциите. Берлинският „Тагесцайтунг“ също коментира темата, пише „Дойче веле“.

Статията на вестника е озаглавена „Червен картон от Вашингтон“, а в началото ѝ изданието изказва предположението, че САЩ са решили следното: Няма повече да си играем на дребно с България. 

А авторът на статията в „Шпигел“ заключава: „В сравнение с американските санкции, мерките, които взима ЕС, са доста скромни. В отговор на редакционно запитване Комисията припомня за Механизма за сътрудничество и проверка, който беше създаден тъкмо защото България при приемането си през 2007 година не изпълняваше изискванията за борба срещу корупцията и организираната престъпност. (…)

И все пак ЕС вече може да посегне към едно доста по-остро оръжие: от началото на годината държавите, които не спазват върховенството на закона, могат да бъдат лишавани от пари по фондовете за подпомагане. Механизмът може да бъде включен, когато има заплаха за бюджетните средства на ЕС. А това превръща България в едва ли не класическа цел, твърди служител на ЕС.“

„Брюксел знае истината, но не предприема нищо“

„Тагесцайтунг“ също си задава въпроса защо трябва Вашингтон да се намесва срещу беззаконията в държава от ЕС. В края на статията четем: „Санкциите на САЩ трябва да задействат ЕС. 14 години след присъединяването си балканската страна все още е най-изостаналата икономически, затова пък сред държавите от ЕС без конкуренция оглавява корупционния индекс на „Трансперънси Интернешънъл“.

В Брюксел е обществена тайна, че европейските пари се втичат в джобовете на съмнителни фигури. Но конкретно не се предприема нищо. Вместо това председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и федералната канцлерка Ангела Меркел винаги осигуряват покровителствена подкрепа за Бойко Борисов, който, впрочем, все още се радва на силна поддръжка и в редовете на консервативната ЕНП.

Но ако там продължават да извръщат глава, проблемният случай „България“ няма да бъде решен – точно обратното. Последните допитванията показват, че ГЕРБ води с 24%. Продължението следва.“


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар