Караджата

Медии плюят протестите и лазят пред властта, както някога по Хаджията и Караджата и султана

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
На 31 юли 1868 г. умира Стефан Караджа. Този забравен велик българин си отива на 28 години от многобройни рани, получени в битките с турския аскер и български доброволци, защитаващи султана от разбойници. Но не само предатели са воювали срещу четата на Хаджията и Караджата, а и верни на Високата порта медии.

Проправителственият вестник по онова време „Дунав“ описва боевете на редовната войска с „бандата разбойници и нехранимайковци“. Същият вестник и негови събратя непрекъснато твърдят, че четниците са въоръжени от руското правителство и са пратени да свалят „законната власт на султана“.

Вече се досещате накъде бия. Не сравнявам сраженията на четата през горещото лято на 1868 г. с протестите в горещото лято на 2020, но има някои неща, които смущаващо се повтарят.

 

Борисов и апологетите му твърдят денонощно, че са законната власт и затова всяка критика и протест са необосновани. Не изпращат редовна войска, башибозук и черкези, но си служат с прокуратура, данъчни, медии и натиск. Тогава срещу четниците тръгват български доброволци, някои от които с удоволствие – както пише Захарий Стоянов в „Четите в България на Филип Тотя, Хаджи Димитра и Стефан Караджата“ – разнасяли по селата отрязани глави на бунтовници. Днес същото вършат депутати, министри и обикновени провокатори в редиците на протестиращите. Хората на площадите са наричани инфантили, платени от Васил Божков, гробокопачи на България, „противници на диверсификацията“ и  на руските енергийни проекти.
Караджата бил на 28 години, на колкото сигурно е средната възраст на протестиращите… И властта на султана е била законна, както е законен днес кабинетът „Борисов 3“.
Вестник „Дунав“ и другите около десетина проправителствени издания, отразявали съдбата на четата в България, описвали събитията в угода на официалната власт, цитирали “недоволни” от войводите българи, давали за пример  хубавия живот под „чадъра“ на Високата порта в Цариград. Не задавали въпроси, а славели властниците.

 

Същите миши душици днес не смеят да попитат Борисов за изтичащите – вече регулярно – записи, снимки и видеа, част от които се оказват напълно автентични, според експертизите на световно признати лаборатории.

 

Не задават и екзистенциалния въпрос: Защо, бе, законно управляващи, през десетте години ваше управление България е на последно място по всичко и първа по корупция, бедност, неграмотност, заболеваемост и смъртност?

 

Защо прокуратурата не разследва откъде са милионите в чекмеджето на премиера, след като се оказва, че видеото и снимките са достоверни?

 

Защо Гешев не разследва заплашителните изрази в изтекли разговори с участието на премиера, които също са доказано автентични?

 

Защо Владислав Горанов е освободен с похвали и благодарности, вместо да бъде разследван за ролята му в ощетяването на държавата с над 700 милиона невнесени такси от хазарта? (Има още поне няколко повода той да бъде разследван.)

 

И още поне 100 неудобни за управляващите въпроси, които наследниците на онези издания, оплюли Хаджията, Караджата и техните момчета, премълчават днес.

 

Законната власт тогава отчела, че “групата заговорници срещу султана е ликвидирана” и стабилността на империята запазена. Днес Борисов и  Гешев жадуват да отчетат, че протестиращите заговорници срещу законната власт не са успели да я свалят от трона. На всичко са готови – ще минат с милионите си, медиите си и джипката през всичко по пътя им, даже там да се е изправил Караджата…

Но те не знаят нищо за него, както не знаят и за хората на протестите. И това ще ги погуби.

 

Огнян Стефанов


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар