Медийната автоцензура говори за масовото безсилие пред статуквото

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Важността на (ефекта от) въпроса на гражданското сдружение БОЕЦ за това дали бойкотиращият българския парламент депутат от ДПС Делян Пеевски не е отсъствал през последните 6 месеца и от България, с което не отговаря на законовото изискване да се кандидатира и за Европейския парламент, не е толкова в евентуалното му отстраняване от участие в изборите.

Я стане, я (по-скоро) не. Пък и да отиде Пеевски в Брюксел, както вече и други коментари отбелязаха, май е за предпочитане по редица причини, към които не искам се връщам след като вече съм споделил мисли по темата.

Видя се огромният дефицит от правилно зададени въпроси в българската публичност. За което вкупом и без непременно да са се наговаряли (защото става дума за процес, а не за едноактна пиеса) са виновни политиците и зависимите медии. Всъщност въпросът на БОЕЦ също щеше да бъде посрещнат с обичайното презрително премълчаване, ако не беше уцелил в десетката нещо толкова просто и разбираемо за всеки (като преференциалната цена на апартаментите за политици) обстоятелство: тоя хем не работи, хем “яде”.

Говори и сам по себе си фактът, че за свой говорител по въпроса за отсъствието си дори от България, какво остава от работното си място в парламента, Пеевски си има за говорител Бойко Борисов. Едноличният властелин в държавата съобщи много преди въпросните 6 месеца постоянно пребиваване в страната, изисквани от закона за кандидатиране за евродепутат, че Пеевски напуска България. Беше загадъчно, но авторитетно обещание. Пеевски никога не възрази нито с думи, нито с опровергаващи дела на това, с което задочно се съгласи със своя говорител.

Че на Пеевски не могат да бъдат задавани каквито и да било въпроси, особено от медии, които не са под негов контрол, е ясно. Фантомът от парламентарната опера се крие дори и от своите медии, оставяйки ги да го бранят задочно. Защо обаче никой не пита в самия парламент, където т.н. опозиция периодично обвинява ГЕРБ (не без основание), че на практика ползва ДПС за скрит партньор във властта?

За разлика от споменатия по-горе няколко пъти главен герой, неговият говорител Бойко Борисов ни най-малко не се крие. Дори обича да демонстрира откритост. Раздава интервюта импровизирано на скупчени репортери или договорено в телевизионни предавания. Но не го питат да доразвие съобщението си за ексодуса на най-одумвания български олигарх.

Криеницата, на която играе “най-успелия млад бизнесмен”, ражда слухове и легенди. Може би от БОЕЦ знаят нещо повече, когато намекват, че Пеевски не живее в рамките на ЕС. Вероятно става дума за витаещото по сайтове и форуми съмнение, че преуспелият медиен магнат е на топло. Някъде в Персийския залив. Например в Дубай. Но и там не го търсят.

Ако наистина е в Дубай, значи и там се крие много успешно. Това ми споделиха българи, с които се срещнах там, гостувайки на приятели за няколко дни (да живеят нискотарифните полети и гостоприемството на приятелите, което направиха възможно това пътуване). Никой българин не го е виждал на местна почва. За притежател на достатъчно милиони това не е много трудно за уреждане в джунглата от небостъргачи със супер луксозни апартаменти или на имения, затворени зад огромни дувари.

 

 

На местна почва не е виждан, но в небето на борда на местна авиокомпания е бил забелязан да лети за Виена (почти) сам в първа класа. Каквото и да значи това, защото не доказва, че пребивава постоянно в емирството (или в съденото Абу Даби). Това може да се установи само при официално запитване от страна на българска институция или евентуално от правилно зададен въпрос на медия към местните власти.

Трудно е за вярване, да не кажа, че е невероятно, толкова деен дялан камък като Делян да си харчи милионите в толкова динамична среда за търговия без да е развихрил някоя схема. Сред вероятностите, споменавани от работещи в емирствата българи, се споменава бизнес с млечни продукти, в който с присъщия му маниер родният бизнесмен се намес(т)ил там за сметка на друга българска фирма. Ако това е вярно, местните власти не могат да заявят, че не знаят за присъствието на човек с такова име. Защото в емирствата не можеш да развиваш какъвто и да е било бизнес като чужденец ако не си представен от местен гражданин, който да придвижи проекта за получаване на съответното разрешително. Ако той върти бизнес там, това няма как да стане анонимно.

Премиерът Борисов беше на посещение в Абу Даби в най-хубавия сезон на годината миналата есен, съответстващ на разгара на нашето лято (не е толкова прост нашият премиер, за какъвто обича да се представя за заблуда на “простите”).  Дали е питал за онзи, когото доста преди това “проводи” да живее в чужбина? Дали се е срещал с “прокудения” (защото Борисов се опитваше да създаде впечатлението, че праща Пеевски в изгнание, за да не му мъти водата)?

И за това никой тук не пита.

Някой може да възрази, че нашенецът не е единственият бизнесмен на света, който бяга от публичността. Повечето го правят не поради опасения от разплитане на срити от закона бизнес практики, а заради страх от престъпен интерес към личността му с цел изнудване, включително чрез отвличания на членове от семейството. Например създателят на търговската верига “Лидл” се бил погрижил дори да няма негови снимки в интернет. Само че нашето момче, за чийто семеен статус не знаем нищо, иска да съчетава комфорта на анонимността със славата на медийното величие и неизбежната публичност на европейски законодател.

Стигаме до въпроса за липсата на въпроси към Борисов и към властите в държава, която е предполагаемо убежище на крупната мистериозна фигура от българския политически пейзаж, сметнала за възможно да провокира публичния интерес с появата си в списъка на ДПС за кандидати за евродепутати.

Това е главният въпрос в този сюжет.

Фактът, че той е реторичен, рамкиран е в списъка с неписаните забрани на политико-медийната автоцензура, говори за масовото безсилие пред статуквото на сговора между властта и опозицията, обслужван от немите медии.

Ivo.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар