Мая Илиева Медицинска сестра

Медсестрите пак излизат на протест, подкрепят ги полицаи и фармацевти

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Медицинските сестри излизат на национален протест на 11 септември пред НС. Те ще бъдат подкрепени от фармацевти и полицаи.

Това е шести протест от началото на март, когато организирани във Фейсбук сестри, лаборанти, рехабилитатори и фелдшери от цялата страна започнаха да протестират с искане за по-високи заплати, по-добри условия на труд и срещу търговията в здравеопазването. Медицинските сестри настояват за основно възнаграждение от две минимални работни заплати или 1120 лева. Освен това те са против търговския статут на лечебните заведения, тъй като смятат, че “търговията с човешкото здраве“ е против интересите на пациента, съсловието и здравната система като цяло, припомня Медиапул.

 

В отговор на протестите правителството отпусна през април 50 млн. лева, които болниците да използват приоритетно за повишаване на сестринските заплати , така че да достигнат навсякъде поне заложените в колективния трудов договор 950 лева основна месечна заплата. Според анализ на МЗ основните заплати на медицинските сестри варират между 758 лева в държавните до 668 лева в общинските болници, като на много места сестрите получават заплати, близки до минималните. Брутните заплати с включени допълнителни стимули за работа по клинични пътеки, клас прослужено време и др. са между 1040 и 1470 лева.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар