Международният наказателен съд е издал заповед за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Международният наказателен съд (МНС) е издал заповед за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант, както и трима лидери на “Хамас”. 

Прокурорът от Международния наказателен съд Карим Хан подаде молба за издаването на заповед за арест на Нетаняху заради военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Ивицата Газа.

“Въз основа на доказателствата, събрани и разгледани от нашата служба, имамe основателни причини да смятамe, че Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, и Йоав Галант, министър на отбраната на Израел, носят наказателна отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени на територията на Държавата Палестина (в Ивицата Газа) най-малко от 8 октомври 2023 г.”, се казва в изявлението на прокурора. 

Военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, извършени в Газа, за които Нетаняху и Галант са обвинени, са че са обрекли цивилни граждани на глад като метод за водене на война. Други обвинения са умишленото причиняване на големи страдания или сериозни телесни или здравословни повреди, умишленото убийство, както и атаките срещу цивилно население. Обвинени са в преследване на хора като престъпление срещу човечеството и други нехуманни действия. 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар