Между COVID-19 и Бойко Борисов има една съществена разлика. Срещу Бойко има ваксина. 

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Трудно можем да говорим за управлението на Бойко Борисов в “периоди” или “мандати” – макар и кратко на фона на над 1300-годишната ни история, неговото десетилетие се отличава със стремително пропадане. С оглед на разрушителната си сила, то по-скоро трябва да се разглежда като цяла една епоха на ценностен, интелектуален и морален провал.

Именно по времето на Бойко Борисов националните герои намериха мястото си в нашето съвремие, татуирани върху хиляди цици и задници. Мнозина българи си татуираха и самият премиер, който – освен в сърцето на объркания простак – се намести върху прасеца или гърбината му.

Всъщност, това се оказа единственият възможен начин Бойко Борисов да се нареди до най-значимите личности от нашата история. Зададеният по времето на това управление крайно еклектичен исторически прочит и криворазбраното “Billa”-родолюбие, при което с найлонова торбичка друсаме хоро на паркинг, практически девалвираха националните ни герои и от исторически икони те се превърнаха в татуси.

Тази инфлация на безспорното ни минало повиши стойността на съвремието. Това позволи на Борисов да наложи “постиженията” си като единствен повод за гордост. През последните години ние спряхме да се гордеем с история и знание, с наука и творчески успехи – ние започнахме да се гордеем с тротоари, бордюри, тръби и магистрали. 

Победата на тази строително-монтажна ганьовщина се превърна и в категорична победа над смисъла. Благодарение на Бойко Борисов простаците триумфираха и това им позволи да изпълзят на светло. Десислава Атанасова, Марияна Николова и Караянчева са само малка част от примерите за доминацията на простака над обществото. Нямам представа дали си спомняте, защото паметта е кратка, но преди десетилетие в политиката подобни празноглави същества се срещаха много по-рядко. Не, че е нямало и такива, но нито бяха толкова много, нито на толкова ключови позиции. 

Тези неграмотни и нискочели хорица демонстрираха какви са критериите за успех в обществото ни – да си верен на Вожда, нищо повече. Една от малкото разлики с комунизма е, че при Бойко все пак има повече асфалт. 

Същински магнит за некадърници и податлив на ласкателства, Бойко Борисов изпадна в самозабрава – последната фаза на падението. Той забрави нещо много важно: че все пак, за да си го татуираме, да му ръкопляскаме, да му викаме “Бой-ко!” и да му целуваме ръка, трябва да сме живи. 

Истински вярвам, че тези панаирджийски обиколки с джипа са финалния тур на посредствеността.

Последно пъчене, последно тупане в гърдите и последния премиер на тази страна, който говори по този удивително просташки начин. 

Между COVID-19 и Бойко Борисов има една съществена разлика. Срещу Бойко има ваксина. 

И ваксината сме всички ние.

Мартин Димитров

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар