„Мемориал“ обеща да намери законни начини да продължи дейността си, след като съда я закри

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руската неправителствена организация „Мемориал“, за която Върховният съд на страната постанови днес да бъде закрита, обеща да намери „законни средства“ да продължи дейността си, предаде Франс прес.

Руският Върховен съд ликвидира

„Мемориал“, това не е една организация, нито дори социално движение. „Мемориал“, това е нужда гражданите на Русия да знаят истината за трагичното минало, за съдбата на милиони хора. И никой не може да „закрие“ тази нужда“, подчерта в изявление неправителствената организация, обявена в Русия за чуждестранен агент.

Решението на руския Върховен съд е „тежка новина за гражданското общество“ в страната, каза генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

Тя подчерта, че „Руската федерация изглежда се отдалечава още повече от нашите норми и общи европейски ценности“. „Днес е мрачен ден за гражданското общество на Руската федерация“, изрази съжаление Пейчинович Бурич.

Тя изтъкна, че „съществуването и развитието на организациите на гражданското общество са основен стълб на всяка европейска демокрация“.

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан изрази възмущение и загриженост от закриването на „Мемориал“. Това е „ужасна загуба за руския народ“, подчерта той.

Посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан порица закриването на организацията като „трагичен опит за потискане на свободата на словото“.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар