Мента: Който има кола и се вози, ще плаща 1000 лева гражданска отговорност

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Според нея ще има вдигане на цените, ако предложението ѝ за лимити на обезщетението “болки и страдания” бъде отхвърлено

Хората протестират срещу едно потенциално поскъпване на застраховката „Гражданска отговорност“ и система “Бонус Малус”, а моите предложения за методика и лимит при обезщетението „Болки и страдания“ са именно срещу такова поскъпване.

Това каза в сутрешния блок на „Нова телевизия“ Менда Стоянова по повод опасенията, че задължителната застраховка на автомобилите ще поскъпне до 1000 лв. „За мен е важно всички да разберат за какво става дума. В момента се счита, че „Гражданска отговорност“ ще поскъпне заради предложенията ми. А предложението ми би помогнало за това цената на застраховката да не расте“, каза тя.

И добави: “Но пък всички знаем, че който има кола ще плаща и 1000 лева гражданска когато иска да се вози на нея”. Стоянова заяви, че може да се откаже от предложението си да бъде налаган таван на обезщетението за най-близкия кръг роднини на загиналите при катастрофи, но ще продължи да настоява такъв да има за втория и третия кръг близки, както и за хората, които нямат роднинска връзка с покойника, но могат да докажат емоционална и дълготрайна такава.

Според Стоянова с думите си, че „Гражданска отговорност“ няма да стигне 1000 лв. и че това е спекулация, финансовият министър Владислав Горанов е демонстрирал, че държавата би могла да принуди застрахователните компании да не оскъпяват застраховката по някакъв друг начин, а не чрез въвеждане на лимити или методики. Какъв би могъл да е този начин Стоянова не коментира.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси отбеляза, че решението на Върховния касационен съд (ВКС) от 21 юни да разшири значително кръга лица, които имат право на обезщетение за болки и страдания във връзка със смъртта на техен близък при катастрофа ще носи още много негативи в бъдеще, затова не трябва да се отхвърлят предложенията ѝ за въвеждането на методика и лимити на въпросните компенсации.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар