Мента: Цветанов е несправедливо обвинен, какво като си е купил апартамент?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова коментира скандалите с „апартаментгейт“ и оставките в партията.

В предаването „Плюс минус“ по „Нова телевизия“ тя започна с това, че живее в апартамент в Пловдив от 1997 г.

„Смятам, че всеки има право, незавивисимо дали е в политиката или извън нея, да има жилище, подходящо за неговото семейство, като всеки обикновен българин. Това дали цените, по които са изповядвани сделките, които нашумяха напоследък, изключвам казуса с апартамента на г-н Цветанов, не смятам, че са купувани от пазарните оценки.

Ще ви ви кажа нещо като данъчен. Преди години НАП беше направила един такъв риск и влязоха на ревизии, имаше начети на строителни фирми, на техни клиенти, по линия на свързани лица, като се търсиха пазарни цени на съответните сделки. За пазарни цени се вземаха обявите в интернет за продажбата на жилище.

Казвам ви го от оит. Това беше специална кампания, продължила повече от половин година и след това всички актове паднаха в съда, поради две причини – първата е, че нотариалният акт е един от най-стабилните актове, където пред едно такова служебно лице се декларират цената и вида на сделката. Но по-важно е другото – че пазарната цена не е тази, обявена на сайтовете и оферирана, а тя е тази, която се изповядва и от останалите около тях апартаменти. Искам да кажа, че много често или в повечето случаи реалната цена е доста по-ниска от оферираната или поисканата от фирмата през рекламите в интернет. Това са фактите“, каза Стоянова.

„Не мога да коментирам всички сделки, защото не съм се запознала детайлно, но специално при г-н Цветанов няма покупка на апартамент, там има замяна на сходни квадратури с доплащане, което така както е обявено е долу-горе по 1500 евро на въпросните 36 квадрата, които са доплатени. Не смятам, че Цветанов има вина, но не е и редно аз да давам тази оценка. Има си органи, които ще направят проверката.

Разделение в ГЕРБ няма. Много хора, както и аз в момента, подкрепят Цветанов. Това е човек, който в случая е несправедливо обвинен. Издава се присъда през медиите, а фактите не са изяснени. В този смисъл подкрепата е важна. Самата кампания придоби голяма гласност, голяма част от данните и фактите в нея не са верни, но вече са сериозно тиражирани. Трябва да се минимизират щетите от тази координирана атака и да се утвърди позицията на ГЕРБ, която винаги е следвана в годините назад – да се поема морална отговорност, дори тогава, когато нямаме доказателства за вина. Цветанов е минал по този път, преди време имаше подобни дела срещу него, които минаха, и той имаще силата да излезе и да каже – минал съм по този път, доказах, че нямам вина“, обясни още Стоянова.

„Валери Симеонов и друг път е казвал подобни думи. Това е различната позиция на ГЕРБ. Това не се случва в БСП, не се случва и в ОП, и в ДПС. Нали искаме да има нов морал в политиката, да има промяна. Когато едно лице е публично, наистина да има прозрачност и да може обществото да припознава в него не мошеника, защото в момента депутат е мръсна дума, а да припознава човек, който е отишъл там да работи за някаква кауза, а не да прави далавери“, обясни депутатката.

„Решението за оставката е общо на двамата – Цветанов и Борисов. В дните когато беше Цветанов във Вашингтон се развиха нещата, той постоянно поддържаше контакт с Борисов. Двамата взеха решението и то е правилно. Няма разделение при нас. Цветанов е всеотдаен към партията и организацията по структури. С излизането си от парамента ще увеличи своята сила в тази посока. Факт е, че Цветанов в последните години стана добър медиатор между парламентарните групи, включително и с опозицията“, завърши тя.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар