Меркел връща десния курс на ХДС преди изборите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Меркел връща десния курс на ХДС преди изборите

ЕПА/БГНЕС – архив

Забрана на бурките на обществени места, отпадане на двойното гражданство и по-строг контрол над бежанците – партийният конгрес на управляващия в Германия ХДС донесе някои неочаквани решения, предвещаващи промяна в досегашния курс на канцлера Ангела Меркел в миграционната политика. В Есен, където тя бе избрана за първи път за председател на партията преди 16 години, делегатите я преизбраха на поста с втория й най-лош резултат досега – 89,5% от гласовете. Спадът в подкрепата за 62-годишната Меркел, която се кандидатира за четвърти път за канцлерския пост, се обяснява основно с позиционирането на консервативната партия към политическия център. Девет месеца преди парламентарните избори в Германия, Меркел връща своята ХДС в дясното политическо пространство, сочи анализ на БНР.

“Когато през последните месеци се обсъждаше кандидатурата ми, много от вас настояваха, че трябва да се кандидатирам. Сега, в тези сложни времена, аз настоявам: Трябва да ми помогнете! Няма да е лесно. Предстоят ни най-трудните избори от падането на стената до сега”, обърна се канцлерът към съпартийците си.

Въпреки петте поредни загуби на провинциалните избори през отиващата си година, в ХДС все още не се говори за отиваща си ера “Меркел”. Недоволството обаче е налице, а на партийния конгрес бяха взети някои решения, с които Меркел не е съгласна.

На първо място е гласуваният отказ от двойното гражданство. Това решение не означава обаче, че ще се превърне в закон, който да отмени компромис, постигнат през 2014 г. между партньорите в широката коалиция в Берлин между християндемократи и социалдемократи. Той предвижда, родените в Германия деца на чужденци, освен германското, да запазят и гражданството на родителите си. Това се отнася основно до турските гастарбайтери в Германия, които, запазвайки турското си гражданство, имат право да участват в изборния процес в Турция.

Вътрешният министър Томас Де Мезиер побърза да успокои, че партийното решение не означава правителствено и още по-малко парламентарно решение. “Разбира се, че партията може се откаже от двойното гражданство, но не е много приятно да кажем на партньорите си – това беше първоаприлска шега”, каза Де Мезиер.

Вицеканцлерът Зигмар Габриелкоментира това решение като притеснителен сигнал. “За мен е притеснителен сигналът, че трябва да се отнасяме по-зле към децата на чужденци, които са родени в Германия, само защото преобладаващата част от ХДС не е доволна от бежанската политика”, заяви заместникът на Меркел в управлението на страната.

По-остър беше коментарът на председателя на партията на Зелените Джем Йоздемир: “Отсега е ясно каква ще е основната тема в изборната 2017 г. – ние защитаваме тезата, че чужденците трябва да станат интегрирана част от нашето общество, а християндемократите очевидно искат гета и турците да си останат турци”, отбеляза той.

Знаково беше отсъствието на крайния по отношение на бежанците Хорст Зеехофер на конгреса в Есен, който отдавна настоява за ограничаване на броя на мигрантите в Германия – до 200 000 на година.

По отношение на лимита обаче Меркел остава твърда. “Мисля, че трябва да намалим броя на бежанците, че трябва да се преборим с причините за миграция. Имаме успехи и в този смисъл не смятам, че към момента лимитът е актуална тема”, отсече тя.

От решенията на конгреса на християндемократите става ясно, че партията на канцлера Меркел поема по пътя на предизборната кампания срещу крайно-дясната “Алтернатива за Германия”, но и срещу коалиционните си партньори от социалдемократическата партия.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар