Меркел иска локдауна в Германия да продължи до Великден – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германският канцлер Ангела Меркел е казала пред членове на партията си, че строгите мерки, наложени заради новия коронавирус (COVID-19) в Германия, ще трябва да останат до пролетта.

Според германския всекидневник “Билд” Меркел е изтъкнала, че е сериозно загрижена за новия щам на вируса, който създава големи проблеми във Великобритания

“Ако не успеем да спрем този британски вирус, ще имаме 10-кратно увеличение на разпространението до Великден”, отбелязала тя на вътрешно заседание на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС).

“Нуждаем се от още 8-10 седмици строги мерки”, добавила Меркел.

Германия е в блокада от 2 ноември. Ограниченията обаче все повече се затягат.

Сега ограниченията, при които беше затворен хотелиерския сектор и училищата, както и несъществените магазини плюс културни и развлекателни съоръжения, бяха удължени до 31 януари.

Канцлерът обаче, подобно на премиера на провинция Бавария Маркус Зьодер, многократно подчертава, че дори в края на януари няма гаранция, че мерките ще бъдат облекчени.

Целта е да се намали разпространението на вируса (новозаразени на 100 000 жители за седем дни) под нивото от 50 новозаразени. Само тогава здравните власти биха могли да проследяват контактите на хората с COVID-19 отново.

Експертите са все по-загрижени за новите щамове – особено за мутацията, произхождаща от Великобритания. Броят на заразените там нарасна през последните седмици.

Франкфуртският вирусолог д-р Мартин Щюрмер издаде спешно предупреждение за новия щам: “Вариантите B117 от Англия и N501Y от Южна Африка показват, че и в Германия трябва да проучваме повече генни последователности, да търсим мутации. Това е технически възможно, но струва време и пари.”

Германският здравен министър Йенс Шпан иска да нареди на лабораториите за тестване да проверяват всеки десети тест Covid-19 за мутации, като анализира данните за последователността на генома. В момента този преглед се случва само на всеки 900-ен тест за коронавирус в Германия.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар