Меркел призова София и Скопие да разрешат противоречията си – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първа официална среща на премиера Бойко Борисов, часове след като даде и втора отрицателна проба за коронавирус. В София изненадващо пристигна премиерът На Северна Македония Зоран Заев. Двамата председателстваха заедно така наречения “Берлински процес” за интеграцията на Западните Балкани в Евросъюза. Визитата идва след дни на дипломатическо напрежение между София и Скопие и часове, след като външните министри на двете държави практически не се разбраха за общата ни история.

Горещата тема между София и Скопие остана извън прожекторите. Каквото и да са си казали двамата премиери, то не стана ясно на официалния брифинг за “Берлинския процес”. Единственият, който постави проблема директно на масата , беше германския канцлер Ангела Меркел.Горещата тема между София и Скопие остана извън прожекторите. Каквото и да са си казали двамата премиери, то не стана ясно на официалния брифинг за “Берлинския процес”. Единственият, който постави проблема директно на масата , беше германския канцлер Ангела Меркел.

“Трябва да се разберете един с друг, не го забравяйте. Много е важно”, заяви Меркел.

Германия е основният посредник при разговорите между България и Северна Македония. Иначе като официални теми от конференцията бяха изведени приоритетите пред Западните Балкани по пътя към Европейския съюз. Приеха се две декларации – за регионален пазар и зелен дневен ред.

“Страните- членки на Европейския съюз твърдо имаме план – 2050 година 0 емисии. Другото би било нелоялна конкуренция. Така че им благодаря, че още отсега действат по европейски, мислейки за екологията”, заяви българският премиер.

Борисов и Заев начертаха и перспективите как биха се използвали евросредствата за Западните Балкани.

“Всичките тези 3,3 млрд. евро плюс новите 9 млрд. – това дава възможност за огромна инфраструктура на Западните Балкани и това, което всички сме мечтали”, каза премиерът Бойко Борисов.

“Зеленият дневен ред допълнително ще донесе нов икономически тласък и ще помогне за интеграцията на региона в политиките на Европейския съюз”, заяви Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония.

Привеждането на региона на Западните Балкани в съответствие с правилата на Единния пазар на ЕС и ангажирането му във всеобхватно регионално сътрудничество е съществен напредък в по-нататъшната интеграция в ЕС, предават от пресцентъра на МС. Общият регионален пазар има за цел да свърже икономиките на Западните Балкани чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. Декларацията насърчава също създаването на регионални цифрови, индустриални, инвестиционни и иновационни връзки. По-доброто свързване на икономиките на Западните Балкани в региона и с ЕС също така изисква силен ангажимент от тези страни за провеждане на реформи, задълбочаване на регионалната икономическа интеграция и развитие на Общия регионален пазар на основата на достиженията на правото на ЕС, за да направят региона по-привлекателна инвестиционна зона. Не на последно място по-дълбоката икономическа интеграция на региона е от полза и за възстановяването му от кризата с COVID-19.

Новата визия за регионалното икономическо пространство е в съответствие с наскоро представения от Европейската комисия Икономически и инвестиционен план за Западните Балкани. Той е важен не само по отношение на финансовата подкрепа за региона, но и във връзка с включването на непосредственото съседство на ЕС в същия процес на възстановяване, през който трябва да преминат всички държави от ЕС, предават още от пресслужбата на МС.

Декларацията относно Зеления дневен ред за Западните Балкани е в синхрон с водещите усилия на ЕС в борбата с изменението на климата, защитата на околната среда и отключването на икономическия потенциал на зелената, нисковъглеродна и кръгова икономика в региона. Чрез документа страните от Западните Балкани демонстрират своята готовност и ангажираност към постигането на целите на Европейската зелена сделка, чрез значителен принос за амбициозния Зелен дневен ред за региона. Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в пет ключови области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; почистване на въздуха, водата и почвата; устойчиво земеделие и производство на храни; биоразнообразие. Това ще даде възможност страните от региона да бъдат активни участници, допринасящи в развитието на политиките на ЕС, а не само в тяхното изпълнение.

 

“Има много символика в Съвместното домакинство на България и Северна Македония на Берлинския процес. То е първото по рода си съвместно домакинство от държава членка на ЕС и държава от Западните Балкани и е потвърждение за категоричната ни ангажираност за развитието на региона”, заяви премиерът Бойко Борисов в приветственото си слово при откриването на Срещата на върха по Берлинския процес.

Българският премиер припомни, че страната ни е приела поканата да бъде съвместен домакин на инициативата през 2020 г. по време на срещата в Познан през юли 2019 г.

“Ние бяхме убедени, че подобен ход е естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и в същото време – 15 години сред Срещата на върха на ЕС-Западни Балкани в Солун България върна обратно в дневния ред на ЕС темата за европейската перспектива на региона”, отбеляза Борисов, цитиран от пресслужбата на МС.

Акцент в изказването на премиера беше, че днешният форум също е белязан от глобалната пандемия от COVID-19, която блокира и преобърна световната икономика, постави на изпитание устоите на националните системи на здравеопазване и социални грижи, но и разтърси ценностните ни системи.

“Тази пандемия промени дълбоко и необратимо живота и съдбите на хората и в местен, и в регионален, и в национален, и в глобален план”, категоричен бе Борисов. По думите му независимо от предизвикателствата, София и Скопие са обединили усилията си за изпълнение на набелязаните цели и приоритети на съвместното домакинство. Българският премиер изтъкна подобряването на свързаността във всичките й аспекти – транспортна, икономическа, енергийна, цифрова, свързаността между хората с акцент върху младите, образованието, сигурността. От ключово значение е също стартирането на съвместен регионален пазар и на Зелен дневен ред на Западните Балкани и други инициативи, допринасящи за по-доброто сътрудничество и разбирателство в региона, постави фокус в изказването си Борисов.

“За нас е важно в рамките на Берлинския процес да се отдели специално внимание на развитието на инфраструктурната свързаност в региона, тъй като това е кръвоносната система на Балканите, чрез която живеят и бизнесът, и гражданите”, отбеляза Борисов. Той добави, че свързаността във всичките й аспекти е от съществено значение за региона, защото чрез нея той ще стане по-силен и по-конкурентоспособен. “Да не забравяме, че Западните Балкани заедно представляват пазар за около 20 милиона души. Това ще даде перспективи на младите хора, които към днешна дата емигрират с бързи темпове и ще се потърси адекватен отговор на демографската криза, регионалното сътрудничество и добросъседските отношения”, каза още Борисов.

Пред лидерите премиерът посочи, че като съвместен домакин на Берлинския процес България е водена от желанието си да подпомогне държавите от региона по пътя на тяхната европейска интеграция, както и за укрепването на добросъседските отношения, регионалната сигурност и сътрудничество, които придобиват още по-голяма значение на фона на общите предизвикателства.

Борисов изказа благодарност на германския канцлер Ангела Меркел и на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев за активното им участие във важния форум днес. А канцлерът Меркел покани двамата премиери в Берлин догодина с надеждата, че тогава ще могат да се срещнат на живо, а не онлайн.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар