Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни жени между 27 и 36 гестационна седмица, които желаят, независимо от това дали са здравно осигурени или не, да се имунизират безплатно срещу коклюш. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Регистрираните до момента случаи на коклюш у нас надхвърлят 500 при 4 за същия период миналата година. Това показва тенденция за епидемично разпространяване на заболяването. Най-засегнати са децата – те са над 90% от всички докладвани случаи. “Сред тях рисковата група от усложнения и хоспитализация са децата до 1 година. 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст“, допълни тя.

Министърът на здравеопазването заяви, че предприема следните действия:

Първо – актуализация на имунизационния календар на България, като се допуска основната планова имунизация срещу дифтерия, коклюш, тетанус, инфлуенца B, инфекции при новородени да стартира по-рано – от 6 седмица

Второ – Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни жени между 27 и 36 гестационна седмица, които желаят, независимо от това дали са здравно осигурени или не да се имунизират безплатно срещу това заболяване.

Според доцент Ангел Кунчев целта е да се осигури максимална безопасност на най-рисковата група – децата до 1 година и тези, които не са навършили имунизационна възраст. “Информацията, която получихте, покрива това, към което се стремяхме. Това става по два начина – както със свалянето на възрастта за имунизация с две седмици, с което покриваме 25% от тях, така и с възможността на всички бременни жени да бъдат имунизирани в пунктове безплатно”, заяви здравният инспектор.

Имунизациите ще се правят в обособени имунизационни пунктове след празниците.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар