Месечна прогноза за времето: Редуват се гръмотевични бури и жеги – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отново силни гръмотевични бури и високи температури ще се редуват през новия месец, сочат прогнозите на синоптиците от Meteo Balkans.

Юли е месецът, в който дневните температури често доближават 40 градуса. Според климатичните модели, средната месечна температура у нас ще бъде около и над климатичната норма. Ще има период и на засушаване в Източна България и задълбочаваща се криза от към пожари в България и Гърция!

Глобалните модели, обаче прогнозират, че преносът на по-горещ въздух ще се задържи много по-дълго време, което ще създаде предпоставки и за по-високи температури.

Месечната сума на валежите ще бъде около климатичната норма, която за по-голямата част от страната е между 25 и 85 литра на квадратен метър, по Черноморието – между 25 и 40 литра на квадратен метър, а за планинските райони е малко по-висока – от 70 до 130 литра на квадратен метър.

Времето през първото десетдневие на юли

През първото десетдневие се очаква температурите да са с 3-5 градуса над климатичната норма.

Над страната ще преобладава слънчево и горещо време, но до обяд. Следобедите се очакват валежи и гръмотевици, но на много по-малко места, и то предимно по планините. По-малка е вероятността от валежи над източните райони. Температурите в страната ще са между 32-38°С.

Към края на първото десетдневие на юли и началото на второто (между 6-13 юли) отново се повишава вероятността за валежи на повече места в страната, които ще са и по-значителни по количество, с гръмотевични бури и с условия за градушки, като цяло валежите от тези смущения са петнисти по характер.

Времето през второто десетдневие на юли

Температурите ще се повишат и ще са около климатичната норма.

В първите дни от второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива, а вероятността за валежи, гръмотевични бури, градушки и внезапни наводнения е повишена. Градусите ще се повишат и ще са между 30-35°C.

Времето през третото десетдневие на юли

В по-голяма част от страната вероятността от валежи е много по-малка. Времето ще е слънчево и горещо. Очакваме и температури от над 35°C. Обикновено към края на месеца се повишава вероятността и от внезапни пожари. Според последните анализи по-голяма е вероятността от валежи над Източна България.

Народна метеорология

Знаете ли, че горещниците предвещават люта зима?

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание.

За юли народната метеорология гласи: “Колкото са по-горещи 15, 16 и 17 юли (горещниците), толкова по-люта ще е зимата. От времето през тези три дни се съди за времето през декември, януари и февруари. Ако гърми на Илинден (20 юли), овошките ще се повредят, но виното ще е добро”.

Любопитни факти:

· През юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма, като в равнините е 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от 1 до 4.

· Юлските температури са високи – регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в повечето райони са от 40 до 44 градуса. Последните дни от юли – 28-и, 29-и, 30-и и 31-и, са наречени “горещници”.

Прогноза: Имре Дузмат, MeteoBalkans

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар