Местим стрелките на часовника с час назад на 30 октомври – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С настъпването на есента предстои отново да преминем към зимното часово време, т.е. да преместим стрелките на часовника с час назад.

Смяната към зимно часово време тази година ще стане в неделя, 30 октомври 2022 от 4:00 часа през нощта, когато сменяме часа с един назад – от 4:00 часа става 3:00 часа, информира Za jenata.bg.Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите.


Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал” през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. като мярка за спестяване на гориво във военната обстановка. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. САЩ последва примера ѝ през 1918 г.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Местим стрелките на часовника с час назад на 30 октомври – България

  • Поредната простотия до шия на западната кръстоносна дерьмокрация

Вашият коментар