Метеоритните потоци Геминиди и Урсиди ще достигнат своя пик през декември

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Метеорните потоци Геминиди и Урсиди ще достигнат своя пик през нощта на 13-14 декември и на 21-22 декември, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на Московския планетариум.

Геминидите е сред най-мощните годишни метеорни потоци. Тази година максималната му активност ще бъде в нощта на 13-14 декември. Астрономите очакват до 150 “падащи звезди” на час, пише БТА.

Метеорите на Геминидите са бели и ярки и могат да падат много често. Потокът не лети към Земята, а я настига, затова скоростта на метеорите е ниска, около 35 км/сек“, уточняват от планетариума.

Областта от небето, от която изглежда, че долитат метеорите (т.нар. радиант на потока), се намира в съзвездието Близнаци. Източникът е обектът 3200 Фаетон, който учените характеризират като нещо средно между астероид и комета, отбелязва ТАСС.

Метеоритният поток Урсиди ще достигне максималната си мощност през най-дългата нощ в годината – от 21 до 22 декември, когато настъпва зимното слънцестоене. Според прогнозите жителите на Земята ще могат да видят в небето до 10 “падащи звезди” на час.

Радиантът им се намира в съзвездието Малка мечка. Потокът води началото си от кометата 8Р/Тътъл.

Урсидите могат да се наблюдават само в Северното полукълбо. Потокът по отношение на скоростта на преминаване на метеоритите е много подобен на Геминидите, но по своята яркост и честота – много по-слаб. Скоростта на метеорите Урсиди е около 32 км/сек“, уточняват в Московския планетариум.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар