МЗ: Драмата с инсулина е преувеличена, забраната за износ се удължава

МЗ: Драмата с инсулина е преувеличена, забраната за износ се удължава

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тази драма с недостига на някои лекарства се оказа твърде преувеличена, заяви и здравният министър проф. Христо Хинков на пресконференция.

До намирането на трайно решение на проблема така, както беше обявено преди Нова година, ще продължим да удължаваме срока на забраната за износ на инсулини, защото и едно оплакване да имаме, това за нас е сериозен сигнал. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов на пресконференция по темата с инсулиновите лекарства. Заповедта ще бъде в сила отново само за един месец, от първи до 31 март включително, каза той.

Отчетливо се забелязва, че при три инсулина има нерегулярни доставки, забавяне или отказ по складовете при близо 2/3 от всички области, каза още Гетов. Голямата част от основните инсулинови лекарствени продукти ги има. За февруари към здравното министерство има подадени само два сигнала за липса на такива медикаменти, обясни той.

“Всеки месец, през втората половина на месеца се извършва тематична проверка с Изпълнителната агенция по лекарствата и регионалните здравни инспекции на място по региони и в аптеки за това какво има и какво няма, къде и какво липсва. В колаборация сме със Здравната каса по отношение на това дали потребностите на здравноосигурените лица в България са задоволени от съответните лекарства, като нашата цел е това да се случва на 100 процента”, коментира проф. Илко Гетов.

Във връзка с липсата на инсулин той поясни, че от началото на годината за месец януари има 3 сигнала от Стара Загора и Плевен. За февруари са само два – от Перник и от село Ягодово, Пловдивска област.

“За този месец са извършени 357 проверки на аптеки в различни региони на страната във всички 28 области”, добави проф. Илко Гетов.

От ведомството твърдят, че са осигурени количества от инсулина, който се намира най-трудно в аптеките за следващите 3 месеца.

Три са инсулиновите продукта, за които има данни за забавяне. Основният проблем в 22 области е за инсулина Tresiba. На трето място е Fiasp.

За всички останали лекарствени продукти данните са пренебрежимо малки за недостиг, каза още зам.-министър Илко Гетов.

Работна група ще работи по създаването на система за проследяване на лекарствени продукти.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар