МЗ е предприело мерки за ограничаване разпространението на коклюш – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството е предприело мерки за ограничаване разпространението на коклюш, като е изпратило писма до Районните здравни инспекции и до Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи, като  неимунизираните да се обхващат при първа възможностТова заяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева във връзка с двата смъртни случай от коклюш при новородени в доимузиционна възраст. 

Здравният министър коментира, че от началото на годината до момента са регистрирани общо 205 случая, като голяма част от тях са на деца на възраст 0-19 г. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допълни, че от средата на 2023 г. се съобщава за увеличаване на случаите на коклюш в Белгия, Хърватия, Дания, Испания, Швеция и Норвегия, което нарастване продължава и през 2024 г. По думите му това се наблюдава и в други държави в света, сред които Австралия, САЩ, Великобритания и др.

Заболяването е с циклично протичане и пиково през 3-5 години, дори и в държави с високо ваксинално покритие. В тази връзка доц. Кунчев поясни, че в България изпълнението на имунизационния календар стига до 92%.

Министерството на здравеопазването, Изпълнителна агенция “Медицински надзор” (ИАМН) и Националната здравоноосигурителна каса (НЗОК) ще извършват анализ на спазването на имунизационния календар в страната.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар