МЗ обмисля да разшири скрининга при новородени за вродени тежки заболявания

МЗ обмисля да разшири скрининга при новородени за вродени тежки заболявания

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Скрининг при новородени за наличие на муковисцидоза, спинална мускулна атрофия и тежки комбинирани имунни дефицити, предвижда проект за нормативни промени. Предложението е публикувано на сайта на Министерството на здравеопазването за едномесечно обществено обсъждане.

Досега масов скрининг на новородени деца се прилага за три редки заболявания – фенилкетонурия, вроден хипотиреоидизъм и вродена надбъбречнокорова хиперплазия. Целта на предложените промени е повече деца с вродени редки заболявания да бъдат откривани във възможно най-ранен етап, с което да се даде възможност за започване на навременно лечение, се посочва в мотивите на министъра на здравеопазването, аргументиращи предложените промени.

Чрез разширяване на скрининга ще се постигне намаляване на усложненията и инвалидизацията на засегнатите от тези заболявания деца.

През второто полугодие на тази година са предвидени подготвителни мероприятия, включително обществени поръчки от Министерството на здравеопазването, за купуване на необходимите реактиви и консумативи за лабораториите, които ще извършват новите скринингови изследвания – в Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Майчин дом” и в Специализирана болница за активно лечение по детски болести “Проф. д-р Иван Митев”. Изследванията на новородените деца за трите нови заболявания, ако своевременно приключат подготвителните дейности, биха могли да започнат в началото на 2025 г.

С проекта се предлага изследванията за масов неонатален скрининг да се извършват в единен национален център за неонатален скрининг. Отчетено е, че извършването на скрининговите изследвания в две лаборатории, разположени в различни лечебни заведения, води до затруднения в логистиката и забавяне в обработката на пробите, свързана с транспорт между двете лечебни заведения, дублиране на дейности по регистрацията на пробите и др.

Това води до забавяне в крайния резултат от скрининга, което крие рискове и от забавяне на окончателната диагноза и лечението на засегнатите деца. За преодоляване на тези препятствия е отчетено за целесъобразно извършването на всички скринингови изследвания на новородените да става в един скринингов център. За целта с проекта се залага двете лечебни заведения, част от които се явяват лабораториите, ангажирани с провеждане на неонатален скрининг, и Министерството на здравеопазването до края на 2025 г. да предприемат необходимите действия за създаването му.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар