МЗ отменя скандални промени на „Промяната“ в забраните за износ на лекарства

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерство на здравеопазването обмисля да отмени скандални промени във формулата, по която се изчислява кои лекарства да попаднат в забранителен списък за реекспорт заради риск от недостиг на пазара. Промените са въведени през март месец, тази година, като са довели до драстично стесняване на забранителните списъци за износ на лекарства с малки наличности.

Това се разбра от интервю за БНТ( на изпълнителния директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов. За готвените промени съобщи пред bTV и Аркади Шарков, съветник в здравното министерство.
„В Министерство на здравеопазването бе създадена система, която да следи наличните количества лекарства и когато бъде установен недостиг, да се генерира списък с конкретните продукти, които да не могат да бъдат изнасяни. Наблюдават се около 3000 медикамента – всички лекарства в позитивния списък. На ежедневна и седмична база се подава информация за пристигащите лекарства и на седмична база се генерира този списък, като всички изчисления се правят автоматично по формула“, разказа Кирилов. Той обясни, че през март месец формулата е била променена след извършен одит и с новите правила броят на попадащите в забранителния списък медикаменти рязко е намалял. „На седмична база медикаментите в списъка намаляха от диапазона 290-350 на 60-80“, обясни Богдан Кирилов. Кратките забранителни списъци са направили възможен реекспортът на повече медикаменти. „Тук става въпрос за забранителен списък, който касае само медикаменти, които имат разрешение за употреба и регистрирана цена. Тоест те са произведени навън и са освободени за българския пазар“, допълни Кирилов.
Той не съобщи какво точно е установил одитът, довел до промени във формулата и кой носи отговорност за това политическо решение на фона на непрекъснати сигнали за липсващи в аптечната мрежа медикаменти. Наскоро здравният министър Асен Меджидиев призна пред bTV, че съществува недостиг и при животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти за онкоболни и болни от диабет, като една от причините е реекспортът. „Сигналите за такъв недостиг са с давност от поне 2 месеца, като всички те се проверяват“, обясни министърът.
Очаква се на заседанието на правителството утре МЗ да съобщи и друга дългоочаквана новина – къде ще е локацията на обещаната нова национална детска болница. Съветникът Аркади Шарков обяви, че тя ще е на достатъчно достъпно място, с богати зелени площи и въздух. Сагата с детската болница се точи с години, като през това време родители, лекари и деца се мъчат в тесните помещения на педиатрията „Иван Митев“. Очаква се в разговорите за бъдещата концепция за болницата да бъдат включени всички заинтересовани общности, които се бориха за добро задание и изграждането на модерно лечебно заведение.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran



Коментари

Коментара






loading...







There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар