Мигрантска криза в Босна и Херцеговина – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавните институции на Босна и Херцеговина (БиХ) се оказаха напълно безсилни пред миграционната вълна, заливаща страната, заяви в интервю за ТАСС премиерът на Република Сръбска (РС) Желка Цвиянович, предаде БГНЕС.

“Що се отнася до самата БиХ, то тя показа абсолютна неспособност да се справи с проблема на миграцията. Ситуацията, която съществува такова количество нелегални мигранти, показва, че страната не е в състояние да си защитава границите, а страна, неспособна да защитава границите си, е неспособна да защити каквото и да било. Освен това възникна хаотична ситуация: мигрантите са оставени да се оправят сами, което свидетелства за многочислени проблеми и отсъствие на взаимодействие между структурите в рамките на БиХ, което носи допълнителен риск. Ако се вслушате какво говорят чиновниците на БиХ, ще се хванете за главата, тъй като думите им са съвършено противоположни на данните за числеността, неизвестно е колко точно хора са заминали, колко са останали тук”, каза тя.

По думите на Цвиянович “това, че ЕС затвори границите си, стана проблем, тъй като знаем, че мнозинството от тези хора са се насочили към ЕС, крайната точка на пътуването им не е бил БиХ.” “Ако тези хора бъдат приети и ситуацията се разглежда като чисто хуманитарен въпрос, то колко дълго – месеци или години – те ще останат на тази територия? За БиХ, която неотдавна преживя война, периодът е тежък и тя още не е достигнала някакви високи икономически показатели, и това се явява допълнително натоварване от няколко хиляди или десетки хиляди души, за които не се знае кои са и какво представляват, имат ли предистория, която представлява проблем от гледна точка на сигурността”, допълва премиерът.

По-рано президентът на Република Сръбска Милорад Додик призова ЕС да не упреква другите в отсъствие на хуманност, а да отвори границите си и да прибере всички бежанци. По данни на властите на БиХ в страната сега се намират около 10 000 мигранти.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар