МИИ: Без търг и конкурс, адвокатска кантора е получила договори за над 400 000 лв. от държавата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

оговори за адвокатски услуги за над 400 000 лв. са сключили дружествата в системата на Министерството на икономиката и индустрията с една определена юридическа кантора.

Това показва проверка на министерството, оповестена днес.

По-голяма част от договорите са подписани в периода юни-август, на принципа на прякото договаряне, а при много от тях са заложени сериозни клаузи за неустойки при предсрочно прекратяване, посочват оттам. Във визирания период принципал бе бившата вицепремиерка и министър Корнелия Нинова, която преди това подмени голяма част от ръководствата на дружествата под шапката на МИИ.

От 13 проверени дружества към този момент, в 7 от тях има сключени договори с въпросната адвокатска кантора, посочват още от министерството.

„Прави впечатление, че държавните компании са възлагали множество договори с този изпълнител, като е възможно целта да е била сумите да се раздробят, за да не привличат вниманието на проверяващите. Общо 16 договори са били сключени за правна помощ по конкретни казуси. Сумата на тези договори е около 180 000 лв. и голяма част от тях са изплатени изключително бързо. Има случай на сключен договор за 36 000 лв., който е бил на 100% авансово платен“, допълват от ведомството.

„Заедно с това е стартирана практика, която ощетява държавния интерес. Със същата адвокатска кантора са били сключвали договори за абонамент. По силата на тези контракти държавата е плащала за услугите на адвокатската кантора, независимо дали е извършвана работа или не. Три дружества в системата на Министерството на икономиката и индустрията са поели подобно задължение, като общата сума е около 20 000 лв. на месец или близо четвърт милион на година. Следва да се отбележи, че тези договори са юридически издържани, но отворен остава въпросът каква услуга са получавали насреща дружествата срещу платените средства“, са изчислили още одиторите.

Наското наследникът на Нинова на поста – служебният министър Никола Стоянов, говори именно за странен договор за юридически услуги, визирайки конкретно Държавната консолидационна компания. Според него ДКК се е обвързала да плаща по 3000 лв. на месец на кантора, без да е ясно извършва ли конкретна дейност или не. Нормалната практика, по думите му, е да се плаща за конкретна работа при ставка на час.

Обобщената информация на МИИ сега показва, че за няколко месеца, една определена адвокатска кантора е генерирала договори за над 400 000 лв. само в системата на МИИ. Мнозинството от тях са сключени от Държавната консолидационна компания и дъщерните ѝ дружества.

„Начинът на действие на предприятията, които по едно и също време „откриват“ тази кантора и започват да сключват сходни договори, при които целта изглежда е била да се платят възможно най-много пари за най-кратко време, налага да се продължи проверката и от други специализирани органи“, обобщават от ведомството на Стоянов. И добавят още един любопитен щрих:

„Налице е сигнал, че един от съдружниците в тази адвокатска кантора е в пряка роднинска връзка с началника на кабинета на Корнелия Нинова. Допълнително са налице твърдения, че същата адвокатска кантора представлява предходния министър на икономиката и индустрията в личните й съдебни спорове“.

Визира се Ели Спасова, бивш шеф на кабинета на Нинова като вицепремиер, чийто син Петър Спасов има кантора „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов“. Самата Спасова е от приближените на Нинова на „Позитано 20“ и бивш кандидат за депутат на партията.

На база тези проверки Министерството на икономиката и индустрията ще сезира Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, за да се провери налице ли е конфликт на интереси. „Следва да се проучи дали началникът на кабинета на вицепремиера по икономически въпроси (в периода декември – август 2022 г.) в Министерски съвет, е в пряка роднинска връзка с един от съдружниците в адвокатската кантора и дали това обстоятелство е повлияло на избора при предоставянето на услуги от държавата“, настоява новото ръководство на МИИ.

Проверката продължава, като ще се сезират и други проверяващи органи, за да се установи на какво основание един и същ изпълнител е избиран от мнозинството от дружествата в системата на МИИ и как е бил защитен държавният интерес при сключване на договори за абонамент без насрещна услуга или при 100% авансово плащане, допълват от ведомството.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар