Мика Зайкова: Споко! От Нова година пенсиите ще се запазят и дори ще се увеличат

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
От Нова година никой пенсионер няма да получава по-малко пари, отколкото е получавал досега, а някои ще получават и повече. Пенсиите няма да се запазят, а ще се увеличат. Това заяви за Фрог нюз икономистът Мика Зайкова.

Пенсиите ще бъдат преизчислени. При преизчисляване на пенсиите по новата формула, добавката от 60 лева остава. А тези, които са на минимални стойности, няма да бъдат по-малко отколкото сега – взимат дори 10 лева повече. В момента хората, които взимат минимална пенсия дефакто получават 420 лева. А от 1 януари 2022 година ще взимат минимум 430 лева. Всички останали пенсии, съобразно трудовия стаж, ще се увеличат. Не с много, но ще се увеличат.

Увеличението от 120 лева  бе за три месеца до края на годината. От следващата година пенсиите се преизчисляват като минималната пенсия при преизчислението трябваше да бъде 370 лева, а сега ще бъде 430 лв. И никой няма намерение да ощетява пенсионерите. Те ще получат пенсия най-малко 430 лева, тъй като служебното правителство взе решение и предложи минималната пенсия  да бъде 430 лева. Разликата е пак 60 лв. Няма да има допълнителни 60 лв., обясни тя.

Пенсионната система е жестоко дебалансирана. От 2 млн. и 44 000 пенсионери, 1 млн. и 50 000 взимат минимална пенсия. Това са хора с различен принос. Затова решихме, че ще поправим първия стълб, но трябва да се направи анализ. На втория стълб пък трябва да се даде малко свобода. Това може да стане, като на пенсионноосигурителните дружества се разреши да правят и малко по-рискови операции или това да бъде разрешено от всеки, който желае да позволи това на своето пенсионноосигурително дружество, каза още пред журналисти по-рано Зайкова.

Изплащането на преизчислените пенсии било гарантирано през цялата 2022 г., твърдят от МТСП.

 

На въпрос на Фрог как се чувства Мика Зайкова отговори през смях: Нормално. Не ме избраха и няма да бъда в парламента. Няма проблем. Ще помагам на младите с акъл!, сподели синдикалистката.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар