Милиардер връща ограбени антики на България и още 10 страни

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Колекционерът Майкъл Стайнхард получи доживотна забрана да притежава антични предмети

Американски милиардер получи доживотна забрана да купува и колекционира антики, след като разследване установи, че по-голямата част от притежаваните от него вещи са били заграбени и незаконно изнесени от страните, на които принадлежат, съобщи Би Би Си, предава СЕГА.

В колекцията на Майкъл Стейнхард досега са идентифицирани и върнати 180 културни ценности на стойност 70 милиона долара, принадлежащи на 11 държави, главно Гърция, Италия, България, Ливан, Йордания, Египет, Израел и Сирия, обяви прокуратурата. Те вече са предадени на прокуратурата, която няма да отправи обвинения и да му търси наказателна отговорност. Това са условията на сделката между защитата на 81-годишния Стайнхард и Окръжния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс, финализирана в понеделник.

Прокуратурата започна разследването преди няколко години след като стана ясно, че ливанска статуя, която Стайнхард е заел на Музея Метрополитън, е била незаконно изнесена от Ливан, също както и много други артефакти без обявен произход, които Стайнхард е натрупал през годините, предимно от страни от Близкия изток. Съобщено бе и, помощ на американските власти са оказали и правораздавателните органи в 11-те страни, от които са били изнесени, включително и България.

Забраната за експерта по хедж фондове да притежава антики е първата по рода си, съобщиха от прокуратурата.

Сред експонатите, които е Стайнхард е предал, са ритон с форма на еленова глава — датиран от 400 г. пр. н. е., на стойност 3,5 млн долара, както и ларнакс — критски съд, ковчег за  съхраняване на човешки останки на 3000 години. Той е закупен от известен трафикант през 2016 г., твърдят прокурорите.

Обявявайки предаването на антиките, окръжният прокурор на Манхатън Сай Ванс-младши каза, че г-н Стайнхард „е проявявал хищнически апетит към ограбени културно-исторически ценности, без да се притеснява за законността на действията си и легитимността на предметите, които е купил и продал, или тежките културни щети, които е причинил на различни страни“.

Стайнхард отрича да е вършил престъпления.

Иззетите вещи са били изнесени контрабандно от 11 различни държави, преди да попаднат на международния пазар на археологически ценности, е установила още окръжната прокуратура на Манхатън.

Адвокатите на Стайнхард заявиха, че той е доволен, че разследването е приключило, а „предметите, неправомерно изнесени от други хора, ще бъдат върнати в родните им страни“.

Те добавиха, че инвеститорът може да търси обезщетение от дилърите, които той твърди,че са го подвели относно произхода на закупените от него артикули.

Колаж: New York Post

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар