Милиардите евро за въгледобивни региони в ЕС са допринесли малко за климатичния преход

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Помощите, възлизащи на милиарди евро, отпускани за въгледобивни региони в Европейския съюз, почти не са довели до ефективни промени в подкрепа на постигането на климатично-неутрална икономика, обяви днес Европейската сметна палата, предвещавайки мрачно бъдеще на климатичния преход, за което допринася и руската военна инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Европейските одитори са анализирали ефектите, които са постигнати от отпускането на около 12,5 милиарда евро в периода 2014-2020 г. за 7 въгледобивни региона в Германия, Полша, Румъния, Чехия и Испания.„Помощта на ЕС за въгледобивни региони е допринесла малко за постигането на климатичния преход“, е заключението на Европейската сметна палата.


Тя отбелязва, че въпросното финансиране е използвано повече за цели, свързани с подобряването на качеството на живот, вариращи от пари за здравеопазването до инвестиции в транспортна инфраструктура. То обаче е имало малък принос за прехода към осигуряването на чиста и „зелена“ енергия.

Тези заключения създават опасения за ефектите, които ще бъдат постигнати благодарение на новия Фонд за справедлив преход (ФСП) на ЕС, в който ще бъдат инвестирани над 17 милиарда евро, отбелязва Ройтерс.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар