Милиони тонове въглеродни емисии би струвал пакетът “Мобилност”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Връщането на камионите в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, ще увеличи въглеродните емисии с 2.9 млн. тона до 2023-а година. Това сочи оповестеното проучване на експерти по поръчка на Европейската комисия във връзка с отражението на този пункт по приетия през лятото пакет “Мобилност”, предаде БНР.


Министър Желязков с тревожна статистика, ако се приеме пакет Мобилност в този вид

Изследването имаше за цел да анализира въздействието от връщането на камионите върху целите на Зеления пакт. Проучването показва още, че квотите за каботаж, които много страни-членки искат да въведат, могат да доведат до допълнителни въглеродни емисии от 397 000 тона, както и да имат дългосрочно негативно влияние върху железопътния и интермодален транспорт.

Така в резултат на връщането на камионите и на ограничението на каботажа може да се стигне до допълнителни 3.3 млн. въглеродни емисии годишно, което е сравнимо с транспортни емисии в Естония за една година.

На тази основа, Европейската комисия възнамерява да започне дискусии със страните-членки, Европарламента и всички засегнати страни.

Пакетът “Мобилност”, приет в настоящия си вид, трябва да влезе в сила от 21 февруари 2022 година. България, заедно с още 8 държави от периферията на ЕС, заведе дело в Съда на ЕС срещу пакета.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар