Протест

Милионна стачка залива Чехия. Най-голямата в историята на страната

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Чехия започна стачка, организирана от синдикатите в отговор на действията на правителството. Акцията обединява десет синдиката и се превръща в най-мащабната в историята на страната, съобщи телевизионният канал Ct24 на 27 ноември.

Стачките ще се проведат във всички региони на страната, като някои профсъюзи ще спрат работа за час-два, а други няма да работят през целия ден. Самите профсъюзи не съобщават общия брой на стачкуващите, но Роман Дурчо, председател на най-големия профсъюз KOVO, смята, че към акцията може да се присъединят към 1 млн. индустриални работници.

Освен училищните синдикати и синдиката KOVO към стачката ще се присъединят и синдикатите на чиновниците, дърводелците, здравните работници, транспортните работници, културата, библиотеките, работниците от хранително-вкусовата промишленост и университетите. Те са подкрепени и от други синдикати.

Очаква се седемдесет процента от училищата да се присъединят към стачката.

Работниците се противопоставят на формата на правителствения пакет за консолидация и пенсионната реформа, липсата на увеличение на заплатите в публичния сектор, скъпата енергия, високата инфлация, неясните перспективи за повишаване на минималната работна заплата и липсата на пари за образование. Те се оплакват, че властите в страната не търсят компромис с тях.

От своя страна министър-председателят Петер Фиала счита стачката за неоправдана. Той изтъкна нарастващите разходи за образование и гарантираната заплата на учителите в размер на 130% от средната работна заплата. Според Фиала синдикатите продължават да водят конфронтационна политика и действат безотговорно.

През есента на 2022 г. хиляди хора, представляващи различни чешки синдикати, излязоха на митинги. Причината беше слабата, според тях, подкрепа на населението от страна на правителството в условията на рязък спад на жизнения стандарт. Протестиращите поискаха оставката на сегашното либерално правителство, военен неутралитет на страната, преки споразумения с Русия за доставки на газ на ниски цени и освобождаване на чешката промишленост от чужда зависимост.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар