Миллиет: Стотици бежанци се трупат в Одрин по път към България

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стотици мигранти пристигат в Одрин, където се пресичат границите на Турция с Гърция и България, след като високопоставен турски представител заяви, че Турция вече няма да спира сирийските бежанци да достигат до Европа, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

 

Жени, мъже, деца пристигат на групи. Някои с таксита, други с автобуси. Освен сирийци, пристигат и мигранти от Иран, Ирак, Мароко и Пакистан. Вървят направо през нивите и не се спират пред нищо. Част от тях напредват към Пазаркуле – турски ГКПП по суша, на границата с Гърция, край селището Къраач.

 

Към ГКПП Капъкуле на турско-българската също има наплив от мигранти, пише в.”Миллиет”. Те са тръгнали след полунощ към Одрин на големи групи.

 

Големи групи мигранти, жени, деца, мъже са се струпали от полунощ край Дикилли, област Измир, откъдето по море може да се премине към Гърция.

 

В отговор на въздушната атака на сирийските правителствени сили срещу турската армия в района на Идлиб, при която са били убити 33 турски войници, Анкара реши да отвори границите към европейските държави – Гърция и България за безпрепятствено преминаване на милиони сирийски бежанци.

 

Решението е било взето на снощното заседание на турския Съвет за национална сигурност, който заседава в продължение на шест часа под ръководството на президента Ердоган.

 

Дадено е било нареждане на турските гранични власти, охраняващи границите по суша и по море, да се оттеглят, за да минават бежанците безпрепятствено.

 

Анкара и лично Ердоган и преди това е заплашвал, че Турция може да пусне милионите бежанци към Европа, но се смяташе, че няма да го направи, коментира турски анализатор, който пожела анонимност. По думите му ситуацията е идентична с тази отпреди няколко години, когато хиляди мигранти се струпаха на границите към Гърция и България. Тогава Анкара след преговори с ЕС спря потоците към Европа.

 

Същият източник посочи още, че в създалата се ситуация е много важна позицията на НАТО и на ООН.

 

Гърция е засилила в максимална степен охраната на границите си по суша и море, съобщават гръцки правителствени източници, цитирани от електронното издание на гръцкия вестник “Катимерини”.

 

Мерките са взети заради динамичните процеси в Сирия и решението на Турция да “отвори вратите” за бежанския поток към Европа.

 

“След (последните) развития в Идлиб, Атина е в постоянен контакт с Европейския съюз и НАТО”, са казали източниците от гръцкото правителство.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар