Минеков гони ГЕРБ от НДК, от партията го обвиниха в политическа репресия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на културата Велислав Минеков обяви, че ще помоли „учтиво и настойчиво“ ГЕРБ да напуснат централата си в НДК, където заемат два етажа, и да си намерят друг имот, защото не плащат наем.

На свой от ГЕРБ отговори на Минеков, че те не са собственост на НДК и са им предоставени от държавата, от 2010 г. плащала наем на областната управа и определи искането му като политечска репресия.

Минеков гони ГЕРБ от НДК

„Ще помоля ГЕРБ да напуснат централата си в НДК и да си намерят друг имот“,  заяви “ служебният министър на културата в кабинета „Янев 2“ – Велислав Минеков тази сутрин пред bTV. По думите му преди години партията на Бойко Борисов е „превзела със сила“ два етажа от сградата.

По думите му преди години партията на Бойко Борисов е „превзела със сила“ два етажа от сградата.

„НДК е към министерството. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като „отпаднала полза“ и ги дарява на партията. От там няма нито лев наем. Тези два етажа мисля да ги върна на НДК, тъй като и без това съсипаха НДК за тези години, дълговете са невъзможни“, каза Минеков.

По думите му това не е предизборна атака. Той посочи, че би действал с всяка една друга партия, ако са в същата позиция и допълни: „Искам си наема“.

Според него съдебната реформа е ключова, защото всеки ден открива корупция в Министерството на културата. Минеков обясни, че ще поиска помощта на ДАНС за изясняване на финансирането за реставрацията на паметника на Цар Освободител в столицата. По думите му там са изчезнали 1,8 млн. лв.

„Не знаем откъде са дошли, кой ги е похарчил, няма обществена поръчка. Реставрацията е дадена на неграмотно лице“, каза още Велислав Минеков.

Според него това са пари, които са получени от руски бизнесмен, който е включен в санкционен списък на Съединените щати и се твърди, че е част от престъпна групировка.

„Имаме хотел на Черноморец, който е със 111 легла, даден е под наем и до днес, седма година, няма един лев печалба. Даден е под наем на симпатични хора, даже са си направили басейн“. Каза още Минеков.

Министърът на културата обясни, че все още се установява от кого е отдаден под наем хотелът на ведомството. „Аз виждам подписи, виждам какво се е случило, но за съжаление се надявам на действаща прокуратура. Няма начин иначе. Това, което е с евросредства – обръщам в посока Европейска прокуратура, не става въпрос само за „Ларгото“, има и още, например „Яйлата“, „Квадрат 500“, допълни Минеков.

ГЕРБ: Минеков лъже, това е политическа репресия

„Крайно време е служебният министър да прочете Закона за политическите партии. Етажи 16 и 17, предоставени от държавата за Централа на ПП ГЕРБ, не са собственост на Министерството на културата. Мястото е собственост на държавата и е предоставено на ПП ГЕРБ в изпълнение на чл. 31 от Закона за политическите партии„, посочват от партията.

Според ГЕРБ Минеков лъже. По думите им партията е заплащала наем за ползваните два етажа от 2007 до 2010 г. на НДК по сключен договор. От 2010 до 2021 г. ГЕРБ заплаща наем за етажите на Областна управа – София – град по сключен договор.

Допълват, че според Закона за държавната собственост и на основание Закона за политическите партии, от февруари 2021 г., всички парламентарно представени партии не дължат наем за предоставените им от държавата помещения за извършване на политическа дейност.

„Очевидно след като ерата на изчегъртването на ГЕРБ приключи неуспешно, е дошло време на изкъртването. В развитите демокрации това се нарича политическа репресия“, коментират от ГЕРБ.

Партията отправя и няколко въпроса към президента Румен Радев: „Вие ли издадохте нареждането ГЕРБ да бъде изгонена от Централата си? С политически гонения и репресии ли искате да бъде запомнен и вторият Ви служебен кабинет? Г-н Радев, почтено ли е?“

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар