Минеков: Събарянето на тютюневия склад в Пловдив е желание за удар върху правителството

Минеков: Събарянето на тютюневия склад в Пловдив е желание за удар върху правителството

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Това е не само беда за архитектурата и историята на Пловдив, но и желание за удар върху служебното правителство. Така служебният министър на културата проф. Велислав Минеков коментира пред журналисти в Пловдив започнало днес събаряне на един от тютюневите складове на ул. „Г. М. Димитров“ в града. Това е част от националната история, не трябва да го допускаме, допълни Минеков.

Според служебния министър действията по събарянето са започнали, защото в момента текат процедури по даване на статут на паметник на културата на сгради от т.нар. Тютюнев град, предаде БТА.С министър Минеков на място пристигнаха шефът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) Петър Петров. Той съобщи, че процедурата е започнала миналия октомври.


За 12 сгради на тази територия, повечето тютюневи складове, имаме заключителна оценка и те ще бъдат разгледани на специализиран експертен съвет в Министерството на културата за даване на статут, обясни Петров.

По думите му преди две седмици са информирали кмета на Пловдив, който трябва да уведоми собствениците на сградите.


Снимка: БТА

Днес на съвета в МК е даден статут на сгради на ул. „Христо Ботев“ 51 и 53. През 2017 година е имало готови фишове, които е трябвало да се разгледат, но това не е направено и процедурата е била спряна, каза още Петров.


Снимка: БТА

Естествено утре аз ще подпиша становище с което безобразията ще бъдат спрени окончателно. Нищо не е въстояние да ме откаже, отбеляза още Минеков, цитиран от БНР.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар