Минеков: Частни медии на хранилката с публични средства

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Държавата и пренасочването на европейски средства хранят в огромната си част частните медии” , разкри в ефира на ЕвроДикоФ по Евроком служебният министър на културата проф. Велислав Минеков .

„Това обаче важи за „добрите” от тях, а за „лошите” не е определено такова подпомагане”, добави той за начина на финансиране при последния кабинета.

„Започнаха да излизат договорите за медийните услуги. Много са интересни. Отворете сайта на Министерството и вижте. Излиза, че частните медии са държавни. Това са договори, с които тези частни медии, в зависимост колко са любими на правителство, се изхранват и то чудесно. Тезата, че рекламата храни е забравена – няма такова нещо”, посочи Минеков.
„Става въпрос за 2020 година. Получавани са следните суми: 59 000, 20 000, 49 000, 24 000, 16 000 и 35 000 лв. за любимия ти Канал 3”, даде за пример той.

„Парите идват от Министерство на земеделието, Министерството на туризма, на икономиката, на образованието и науката, Институт по транспортно строителство и инфрактруктури. Чудеса! Фондация Гласове на традицията – това е хранилка”, изброи министърът.

„Обаче аз мога да насочвам тази хранилка и към своето величие. Ето, например – предмет на договора между Министерството на културата и една радиостанция, наричана още радиоверига – ще й спестя името”, посочи още той.
Минеков представи как работи схемата в хипотетична ситуация. С тебе Сашо трябва да направя една сделка, ама това е само между нас. Другите не трябва да разбират” обърна се той към Диков. „Да кажем, че министърът желае да направи договор за 60 минути предаване веднъж седмично в неделя. 12 месеца или всяка седмица в неделя има по едно предаване. Общата стойност на услугата е 62 375,04 лв. Дай сега да направим една сделка само между нас – за твоето седмично предаване ще ти дам 62 хил. лв. обаче 20 хил. ще ми върнеш на мен, че и аз имам нужда. После да не ми задаваш неудобни въпроси и да ме обичаш страстно“, онагледи начина за финансиране на медиите той. „Договорихме се“, отговори шеговито Диков.

„Мълчанието ражда нищета. Тишината е виновна. 15 години мълчание и се роди това чудовище. Затова сега настоявам да се говори – да си отворят мълчаливите усти и да разказват. С мълчанието си разрешихме невероятен грабеж. Корупцията се превърна в традиция, дори на най-ниско ниво“, констатира Минеков. Той бе категоричен, че няма да бъде добрият. „Никакъв шанс. Няма да бъда този, който подкрепя странни инициативи и фестивали, няма да бъда дарителят. Това не е Министерство на услугите и приятелствата, а такова е било“,заключи служебният министър на културата.
Напомняме, че България пропадна с още едно място и вече е на 112-а позиция в тазгодишната класация на Репортери без граници (RSF) за свобода на медиите от общо 180 държави, включени в индекса.

Според анализ от 2019 г. на вече покойния бивш посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю страната ни е “заразена от широкомащабна корупция, а медийната среда е силно влошена”. “Независимите международни медийни групировки в България ги няма, заместени са от местни олигарси и “бизнесмени”, които използват медиите, за да влияят на правителството и съдебната система”, сочи изводът му пред изданието The Hill.

Егор Глазунов

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар