Минимум 55% местни храни в чешките магазини от 2022-а

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Долната камара на чешкия парламент одобри днес изискване за минимален дял на храните местно производство в супермаркетите, за да бъде намалена зависимостта от вноса, предаде Асошиейтед прес.

Делът на чешките храни в магазините с площ над 400 квадратни метра трябва да бъде най-малко 55 процента през 2022-а и да достине поне 73 процента през 2028 година, предвижда законопроектът.


Търговските вериги с над 10 обекта се задължават да продават български стоки

Той е изготвен от опозиционната популистка партия “Свобода и пряка демокрация”, която го прокара в камарата с помощта на управляващата коалиция на премиера Андрей Бабиш, допълва БТА.

Оспорваната мярка трябва да бъде одобрена и от горната камара (Сената), която се контролира от опозицията, а след това и от президента. Долната камара може да преодолее евентуално сенатско или президентско вето с обикновено мнозинство.

Тези, които подкрепиха законопроекта, гласуваха с аргумента, че в условията на коронавирусната пандемия е важно страната да бъде самодостатъчна в производството на храни.

Според тях този ход също ще даде тласък на местното земеделие. Мярката обхваща около 120 хранителни продукта като свинско, говеждо, мляко, мед и различни зеленчуци, вече произведени в Чехия.

Осем държави от ЕС се обявиха против законопроекта, твърдейки, че той ще дискриминира вносните продукти, което е незаконно според правилата в ЕС.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар