Министерски съвет прие плана за възстановяване и устойчивост – България в ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Това е един навременен акт, който демонстрира изпълнението на поетия от служебния кабинет ангажимент и важен приоритет“, заяви Янев.

 

Премиерът очерта ролята на Плана като инструмент, който работи в интерес на българските граждани за решаване на редица социални и общополитически проблеми.

 

„Той дава и необходимия импулс на българската икономика, индустрия и бизнес за тяхното осъвременяване в духа на тенденциите на XXI век и на необходимостта от развитието на страната ни към по-високопроизводителна икономика и с по-добър краен продукт“, категоричен бе служебният министър-председател.

 

Той отбеляза, че Планът за възстановяване и устойчивост е изготвен с усилията на целия кабинет, на експертите от почти всички министерства, в координация с представителите на бизнеса, на браншови организации, както и в диалог с представените партии в 46-ото народно събрание.

 

„В този контекст имаме увереност, че така приетият акт е израз на отговорност към българските граждани“, допълни Янев.

 

„Смятам, че защитихме за България тези 12.9 млрд. лв, въпреки тежкото наследство и безпрецедентната политическа ситуация“, каза от своя страна Атанас Пеканов.

 

„Българският План за възстановяване и устойчивост представлява програма за дългосрочни инвестиционни проекти и реформи, които да направят българската икономика по-силна и по-конкурентноспособна, да й дадат тласък и да повишат благосъстоянието на гражданите, като отговорят на предизвикателствата на 21-ви век“, уточни той.

 

Вицепремиерът изказа благодарност към институциите за изключителното усилие по координация на всички държавни структури и неуморната работа по плана и не спести и критики към институциите, които са се посветили на абсолютно блокиране на всякакви усилия за реформи, като за пример посочи Висшия съдебен съвет.

 

Общият ресурс по плана е 12.9 млрд. лв., които ще се влеят в българската икономика в следващите години. С възможностите за допълнително активиране на средства сумата може да достигне 21 млрд. лв.

 

Планът съдържа 59 инвестиционни проекта и 46 реформи. Те ще служат, както за укрепване на икономическата и социална устойчивост, така и за възстановяване на икономиката и за повишаване на дългосрочния ни потенциал.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар