Министерско решение в 12 без пет блокира „Кресненската магистрала“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нова неочаквана засечка се появи пред довършването на автомагистрала „Струма“. „Заслугата“ е на зеления Борислав Сандов, който в последния си час като министър на околната среда е подписал блокиращо решение.

В понеделник в 17.00 ч. министърът на екологията в оставка е отменил всички предишни процедури по Оценка за  въздействие върху околната среда (ОВОС), които даваха възможност  в обозримо бъдеще да бъде довършен участъкът през през Кресненското дефиле“, разкри ekonovini.bg. Изданието е публикувало заповедта на Сандов с дата 1 август, като коментира, че този акт на бившия вицепремиер по климата означава, че България ще трябва върне обратно в бюджета на ЕС всичките 1.6 млрд. евро, които страната досега е получила за изграждането на АМ „Струма“.

Става дума за главоболния участък на магистралата, който трябва да преодолее Кресненския пролом, опазвайки уникалната му природа. След дългогодишни разправии, смени на трасета и на технически решения се стигна до компромисен вариант, при който в едната посока магистралата ще следва сегашното шосе през село Кресна, а платното в другата посока ще бъде качено на изток по хълмовете, така че да не „пробожда“ дефилето. Въпросният вариант бе изпратен за одобрение в Брюксел, тъй като АМ „Струма“ се строи с финансиране от ЕС. През 2019 г. ЕК върна проекта в София с огромно количество критики и забележки – включително и за недостатъчни мерки за опазване на фауната и флората в района на Кресна. Комплектът от допълнителни мерки е бил подготвен като инвестиционно предложение, но точно тук в понеделник се е намесил министърът в оставка, който е забранил да се изпълняват мерките за опазване на животните и птиците в дефилето. Според Сандов за тях трябвало да се направи отделно инвестиционно предложение.

Съдбата на магистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле отново е под въпрос. Новите министри на екологията и на регионалното развитие са започнали наново дебата дали трасето да не заобиколи
 

Решението на Сандов не е окончателно – то може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния съд. Но е, меко казано, странно, че зеленият министър, заел поста в края на миналата година, е подписал такъв важен акт в последния си час във властта.

А строителството на кресненската част от „Струма“ отново се отлага – при това в неясното бъдеще.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар