Министерството на енергетиката започва онлайн кампания за стимулиране на енергийната ефективност

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През януари Министерството на енергетиката ще пуска в каналите си в социалните медии кратки съвети за подобряване на енергийната ефективност от страна на домакинствата. Онлайн кампанията е под наслов “Енергийната ефективност: по-ниски сметки, по-топли домове”, съобщиха от министерството.

Стартът на кампанията съвпада и с отварянето за кандидатстване по втората процедура за енергийно ефективни системи за улично осветление. След изпълнението на проектите подмененото улично осветление трябва да спести на общините не по-малко от 30% от изразходваната електроенергия.

Енергийната ефективност е стратегически приоритет за Европа и неслучайно енергийният съюз почива на принципа “Енергийната ефективност на първо място”. ЕС си поставя все по-амбициозни цели за намаляване на първичното и крайното потребление на енергия. Целта е запазване на природните ресурси, подобряване на околната среда и качеството на живот, както и спестяване на разходи. В крайна сметка най-евтината енергия е тази, която няма да бъде консумирана, отбелязва Министерството на енергетиката.

Потреблението на електрическа енергия и отоплението се изчисляват в kWh. Един киловатчас съответства на използваната енергия от електрически уред с мощност един киловат (=1000W) за един час. Нека си “преведем” това с примери: един киловатчас електрическа енергия би стигнал за сърфиране в интернет на домашния компютър в продължение на около шест часа или около четири часа гледане на телевизия на голям плазмен телевизор с плосък екран. Това е и количеството енергия, с което бихте могли да измиете чиниите вкъщи с ефективна миялна машина или да пуснете битов климатик за един час. Затова съветите ни ще са насочени към минимизиране на използваната енергия с предприемането на сравнително лесни стъпки.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар