Министерството на културата праща доброволна покана на “Труд” да напусне сградата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Доброволна покана за освобождаване на офиси в сградата на Музея на социалистическото изкуство в столицата готви Министерство на културата до наемателя фирмата “Южен кръст 2001”.

Въпросните помещения реално се ползват от редакцията на в. “Труд”, а от МК уточниха, че нямат договор за наем с издателя ѝ – “Труд медиа” ЕООД. Наред с това ведомството възнамерява да си търси по съдебен път задължения от наемателя за 133 108.82 лева, научи Mediapool.

Защо се стигна до доброволната покана?

Поканата се изпраща, защото на 11 август е изтекло едномесечното предизвестие, с което министерството e уведомило наемателя “Южен кръст 2001”, че прекратява договора заради нередовно изплащан наем.

До прекратяването се стигна заради клауза в договора, която позволява прекратяването му, ако  е налице неплащане на наем и консумативи за два и повече месеци.

“Ако наемателят не спази срока за доброволно напускане, МК ще се обърне към областния управител на София за принудително извеждане”, посочиха от ведомството.

“Труд Медиа” ЕООД, която е фирмата -издател на вестника, изобщо няма договор за наем с държавата. Контрактът е с друга фирма – “Южен кръст 2001″ ЕООД”, притежавана от Петьо Блъсков – младши. Главният редактор на “Труд” Петьо Блъсков още преди седмици заяви, че няма да мръдне от сградата и обвини министъра на културата Велислав Минеков в потъпкване на свободата на медиите.

В защита на Блъсков се изказа бившата управляваща партия ГЕРБ, която дори внесе поправка в Закона за държавната собственост печатни издания да наемат държавни офиси без търг и конкурс.

Търсят се задължения за 133 108.82 лева

Министерство на културата е прецизирало и задълженията на наемателя “Южен кръст 2001”. По последни данни те възлизат на 133 108.82 лева и са натрупани до 2018 г. Ведомството смята да ги търси по съдебен път след като среща отказ от страна на наемателя за изплащане, посочиха още оттам. Става въпрос за задължения за ток, топлоенергия, пожарна безопасност, охрана и др.

От Министерство на културата твърдят, че от 2015 г. до днешна дата фирмата “Южен кръст 2001” ЕООД е “некоректен платец”. Налични са редица докладни записки и покани за доброволно изпълнение. Такива са пращани през 2016 г. от министър Вежди Рашидов, през 2017 г. – от служебния министър Рашко Младенов. През 2018 министър Боил Банов не подписва покана за доброволно изпълнение, въпреки изпратената докладна от финансовия отдел на министерството.

Служебният министър Велислав Минеков наскоро бе изслушан в парламента специално по казуса с “Труд”. Тогава стана ясно, че фирмата наемател ползва не само офиси в държавната сграда, но и кафене и паркинг, за който не плаща наем.

Бъдещето на сградата

Главният редактор на вестника Петьо Блъсков няколко пъти повтори, че сградата, която го карат напусне, практически не се ползва от МК и е занемарена, потънала в боклуци, а “по стълбите раждат котки”.

На 20 август министър Велислав Минеков каза, че сградата е предназначена за Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН):

“Тук се помещава скъпа апаратура и ще се доставя скъпа апаратура. Сградата следва да побере най-важното от архива на българската култура, който съдържа над 30 000 архивирани и документирани обекти. Това е информация, която е уникална, а за не малко паметници и единствена. В тази връзка осигуряването на тази защита прави несъвместимо присъствието на фирми или институции, чиито предмет на дейност е от съвсем различно естество”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар