Министерството на спорта раздало авансово за 6 дни 11.5 млн. лв. на чисто нови дружества

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на младежта е спорта (ММС) разследва 14 договора на обща стойност 11.5 млн. лв., сключени в рамките само на 6 дни с дружества, регистрирани по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Това съобщи служебният спортен министър Андрей Кузманов пред “Нова тв”.

Става въпрос за обществени поръчки за строителство и ремонт на физкултурни салони. За тях правителството на Бойко Борисов отпусна миналата година 25 млн. лв. за салоните в 50 училища, а тогавашният спортен министър Красен Кралев с апломб обяви: “Днес е един прекрасен ден за нас, за българските деца, за българския спорт, защото започваме реализирането на една програма, която не е правена в България от десетки години (…) Без да се погрижим за децата, няма как да очакваме сериозни успехи”.

“Много интересни факти се разследват за 14 договора със ЗЗД дружества. Повечето са подписани между 23 и 29 декември на обща стойност 11.5 млн. лв. Седем от тях са с един и същи човек, (намиращ се) на един и същ адрес. Други също са на един същи адрес и един и същи човек. Издадените фактури са с номер 001. Това означава първа фактура. – посочи Кузманов . Дружествата са регистрирани в този период – ноември-декември. Издават първа фактура, подписват се договорите. В деня на всеки един договор се подписва и анекс, който казва кога ще се изпълни това нещо. И по всички тях се превеждат 100% авансово парите, при положение, че в тези договори е записано, че плащането е поетапно. И, забележете – изпълнението (на договора) ще започне, чак когато има скица, строителна виза и т.н., а това не се знае кога ще е. Тези дружества трябваше до вчера да ми изпратят на какъв етап какво са направили. Проверката си върви, тези проверки не са реваншизъм. Ние сме длъжни пред държавата и обществеността да сме открити и да се спазва законът. Тези договори са сключени и парите са раздадени. Но в договора пише, че ще се плаща поетапно. Тук има противоречие с договора, защото се е  плащало авансово 100%“.

Кузманов сравни тези действия с авансовите плащания към дружеството “Автомагистрали”, които колежката му в МРРБ Виолета Комитова, разкри преди седмица. Единствената разлика била в по-малките суми, защото отделните договорите са за по 800 000 до 1 млн. лв. Министърът все пак не пожела да назове бенефициентите на тези пари, но каза, че е имало и други подобни договори с други дружества.

Говорейки за Българския спортен тотализатор Кузманов отново, както и на пресконференцията си преди няколко дни, не каза дали ще прави промени в неговата управа, независимо, че дружеството е на загуба. Засегна отново само темата за това, че фирма, свързана с установилия се в Дубай бивш хазартен бос Васил Божков е работила като контрагент на тотото.

„Българският спортен тотализатор работи и няма да спре да работи. Нормално беше да погледнем с какви фирми работи Министерството и установихме, че тотото работи с фирма на Божков”, каза Кузманов.

Той отново повтори и тезата си, че нямал никакъв конфликт с председателя на ММА-федерацията Станислав Недков-Стъки, който нахлу в Спортната палата да му иска обяснения за изнесените факти, че федерацията е била бенефициент по програмите за младежки дейности.

“Той има проблем с предшественика ми Красен Кралев, който е отпускал тези суми. Те не са давани незаконно, друг е въпросът, че олимпийски федерации като тези по тенис на маса и колоездене са получавали много малко”, допълни Кузманов.

Служебният министър отрече да е имало уволнени или викани “на разпит в присъствието на Антон Кутев” служители в ММС, както го обвини задочно Красен Кралев.

“Ние работим само с факти. Екипите ми продължават работа. В тези екипи са включително и служителите на Красен Кралев”, посочи той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар