Министерство на културата се задейства по случая със срутената черква в Черноземен

Брюксел, България, Европа, Инциденти, Общество, протест, Скандално
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Църквата в БелоземенМинистърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” към Министерството на културата да извърши съвместно с община Калояново проверка на случая със срутената черква „Свети Георги“ в пловдивското село Черноземен.

Инспекторите трябва да дадат и предписания за съхраняването на храма, съобщиха от министерство на Рашидов тази сутрин.

Както БГНЕС вече съобщи част от 160-годишната църква, отдавна чакаща ремонт и носеща името на Свети Георги, се срути, часове след като 50 души присъстваха на опело в храма. Рухна дървеният й навес.

Църквата на малкото село в община Калояново е в лошо състояние, тя чака ремонт от две години, бяха осигурени 700 000 лева европейско финансиране, но пловдивският митрополит Николай не разреши. Нито пък предприе действия митрополията сама да поеме ремонта. През април миналата година община Калояново е известила и комисията за бедствия и аварии, но отговор няма.

Европейското финансиране бе по спечелен от общината проект. Има готов архитектурен проект. Въпреки окаяния си външен вид и реалната опасност от цялостно срутване, построената през 1848 година църква е паметник на културата от историческо значение, оцеляла е след набези през 70-те години на 19-ти век, след пожар, възстановявана е упорито от хората.

Иконите в нея са дело на големия майстор Георги Данчов, който ги подарява на съратника на Васил Левски – Иван Арабаджията, той пък от своя страна ги дарява на църквата в Черноземен. Част от тях са крадени през годините, после открити и върнати на митрополията, която ги задържа. /БГНЕС

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар