Министрите Надежда Йорданова и Божидар Божанов : Няма теч на данни от БУЛСТАТ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма теч на лични данни от регистър БУЛСТАТ и не е имало, заявиха министърът на правосъдието Надежда Йорданова и Божидар Божанов, министър на електронното управление, на брифинг днес в Министерството на правосъдието.

Изтекоха данните на 300 000 българи от БУЛСТАТ

Към настоящия момент в регистъра са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г., тоест в тази си част БУЛСТАТ показва данни, които съответстват на изискванията на закона, уточни министър Йорданова. Тя съобщи, че броят на самоосигуряващите се лица у нас е около 350 хил. Ние сме направили анализ на това обстоятелство, преценяваме, че това не е добро решение на закона и подготвяме законодателно изменение, за да се промени тази практика, която е от 2005 г. насам, каза тя. Предвиждаме всички данни, които имат характер на лични и несъответстват на регистър БУЛСТАТ – да не бъдат във видимата част, а само за служебни справки“, каза Йорданова. Има последващи няколко изменения в закона, но тази норма не е била преразгледана в нито едно от тях, коментира тя. 

Министърът на електронното управление Божидар Божанов уточни, че и от техническа, и от правна гледна точка – теч не е имало. Той заяви, че е проучен трафикът към регистъра за зловредно влияние.

Както от правна, така и от техническа гледна точка теч не е имало, няма и риск за такъв, категоричен бе и министърът на електронното управление. Анализиран е и трафикът към регистъра, за да се види има ли струпване или необичайна активност.

„Системата, освен че работи в съответствие със закона, спазва и добрите практики за информационна сигурност. Наистина подготвяме законодателно изменение, тъй като макар и системата да работи в съответствие на закона, той подлежи на подобряване“, допълни той.

На въпрос как се е стигнало до това някой да нарече това „теч на информация“, Божанов обясни, че в сила от началото на януари е едно изменение на закона за регистър БУЛСТАТ, което сменя идентификационния код, с цел по-малко лични данни да бъдат публични. Поради това много хора са проверявали как изглежда техния профил в регистъра и са стигнали до заключението, че личните им данни са там. Те са там от 15 години, но сега повече хора са разбрали за това, смята министърът на електронното управление.

В отговор на въпрос министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира и разпространено от „Ние идваме“ писмо от 21 декември миналата година на главния прокурор Иван Гешев, адресирано до председателя на Европейския парламент, председателя на Европейската комисия, еврокомисари, председатели на парламентарни групи и посолства на съюзнически държави в София, в което главният прокурор твърди, че се оказва политически натиск върху прокуратурата. „Смятам, че поведението – както моето, така и на управляващата коалиция и на служебните министри, които настояват главният прокурор да носи своята отговорност за неизпълнението на закона и даже в някои случаи за неговото нарушение, не е политически натиск, а напротив – изпълнение на правомощията в съответствие с конституцията и законите“, отбеляза министър Йорданова.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар