Министъра на финансите Владислав Горанов настоява: Еврото да смени лева!

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
В много интензивна комуникация с Европейската централна банка и Европейската комисия сме и няма причина да не бъде спазен срокът, който България постави – до средата на годината да подаде молба за членство в „чакалнята на еврозоната“.

Това казва в интервю за Investor Digest финансовият министър Владислав Горанов, предаде Dnes.bg.
„Нашето разбиране е, че отговаряме на всички числови критерии и няма причина да отлагаме повече подобно решение.

Още повече, че има и консенсус в обществото“.

Според Горанов опитът за неравнопоставено отношение и поставяне на предварителни условия към България за подобно членство не е в съответствие с един от основните принципи в договора за функциониране на Европейския съюз: за еднакво третиране на държавите членки.

„И ние не можем да приемем за честна позицията на този, който казва: изпълнявате критериите, но нямате място в ERM II и еврозоната.

Ние сме поели ангажимент за членство в нея още при присъединяването си към Европейския съюз, и това е въпрос само на време и изпълнение на критериите. А нашето разбиране е, че тези критерии са изпълнени“, поясни още Горанов.

„Ако си представим степените на интеграция в Европейския съюз, ние се намираме на практика в преддверието, само с членството в него. Отсъствието ни от Шенген и от еврозоната може да се приеме за непълноценно членство.

Можем да ги разглеждаме като три концентрични кръга, от които еврозоната е най-вътрешният. Ние още сме в най-външния“, казва още финансовият министър.

Източник: Petel.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар