Министърът на здравеопазването освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ – Властта – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на здравеопазването освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“

Болница “Лозенец”

Министърът на здравеопазването освободи директора на УМБАЛ “Лозенец” д-р Христо Стоянов, съобщават от МЗ.

Решението е взето след одит в лечебното заведение. Той показвал редица тежки нарушения. Констатациите от проверката са, че болницата е във влошено финансово състояние, като се наблюдава устойчива тенденция за натрупване и значителен ръст на задълженията в периода на управление на изпълнителния директор д-р Стоянов, се казва в съобщението на здравното министерство.

В края на 2022 г. натрупаната загуба на лечебното заведение от минали години е в размер на -39 858 000 лв. Година по-късно загубата вече е в размер на -71 935 000 лв., а към 31 март т.г. -94 303 000 лв., сочи одитът.

Към края на 2023 г., съгласно счетоводния баланс на лечебното заведение, задълженията на дружеството са в общ размер на 25 841 000 лв., което е увеличение с 51,59% спрямо предходната година. Стойността на задълженията продължава да нараства и от началото на тази година, като в края на първото тримесечие УМБАЛ “Лозенец” има 28 047 000 лв. дългове. Най-голям процент от тях са към доставчици. Констатирано е и значително натрупване на задължения към персонала на лечебното заведение, съобщават от МЗ.

Оттам посочват, че в същото време изпълнителният директор допуска разходване на “представителни разходи” за сметка на болницата в размер на 78 688,44 лв. В хода на проверката е установено, че част от тези средства са изразходвани за новогодишно тържество.

За временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ “Лозенец” е назначена д-р Олга Мицова – Масларова. Тя е специалист по вътрешни болести и кардиология и е част от екипа на Клиниката по кардиология и Многопрофилна клиника на УМБАЛ “Лозенец” от 1991 г до 2023 г. В периода от 2019 г. до 2021 г. е заместник-председател на Съвета на директорите на университетската болница. От 2023 г. е част от екипа специалисти на ДКЦ “Софиямед”. Д-р Мицова ще изпълнява длъжността директор до провеждане на конкурс.

 

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар